Euro’da dtoplara riayet edilmeli - Haber 1Haber 1

Euro’da dtoplara riayet edilmeli

15 Temmuz 2011 - 12:52

ABONE OL

Moody’s ABD’nin kredi notunu izlemeye alması demek, kredi derecelendirme kuruluşunun uzak olmayan bir zamanda ABD’nin kredi notunun bir kademe düşürüleceği anlamına geliyor. Bu durum ABD’nin yeni bir para arzı artırımı öncesinde faizlerin fazla düşmesine izin vermemesi açısından önemli. ABD’de faizler yükselme eğilimine girmeye devam ederken para arzındaki yükseliş ve ekonomik toparlanmanın halka inmemiş olması ve istihdamın düşüklüğü ABD’de olası bir toparlanma sürecinin yakın olamayacağını gösteriyor ancak bu durum Doların gerilemesine neden olur mu? Bunun cevabını farklı zaman dilimlerine göre söylemek gerekir. Eğer Doların kredi notu düşürülürse elbette piyasalar bunu olumlu algılamaz e Dolar düşmeye devam eder ancak sonrasında ABD’nin kredi riskinin artmasına bağlı olarak yükselen faizler elbette Doların Euro karşısında yükselmeye devam etmesine neden olur. Eğer Çin Avrupa bölgesine olan desteğini artırırsa Euronun ileriki dönemlerde Dolar karşısında gerilemesi yavaşlar. Bu açıkladığım mesele genellikle haftalık hareketlerle görüntülenir. Bu noktada haftalık bazda grafiğe bakacak olursak öyle görülüyor ki Euro / Dolar paritesinin 1,38’li seviyelerden yapmış olduğu sert düzeltme önümüzdeki günlerde paritenin yükselmeye devam edebileceğini gösteriyor ancak bu noktada düzletme sürecinin oldukça hassas dengelere oturduğunu söylemek gerekiyor. Bu nedenle yükseliş olasılığına güvenip alım yapmak yerine düşüşlerde alım yaparken stoplara riayet edilmeli.

Günlük Strateji: 1,3970’nin altı kırılmadığı sürece 1,3990 seviyesinden 1,4070 hedefiyle alım yapmak üzere beklenebilir.

Günlük Beklenti: Aşağı

Haftalık Beklenti: Yatay

Uzun Vade: Aşağı

Sterlinde Stratejiler

Önceki gün Doların yükselişini tamamlamasıyla birlikte yükselen Sterlinin yükselen momentumu geçen iki günlük süreçte Sterlin / Dolar paritesinin yükselmesine neden oldu. Bu sürecin iki nedeni var. Birincisi Euro / Sterlin paritesinin bir süreden beri yaptığı yükselişin yerini düşüşe bırakması ve hisse senedi piyasalarının yükseliş sürecine devam ediyor olmasından kaynaklanıyor. Avrupa bölgesinde ekonomik toparlanmaya bağlı olarak faiz artırmaya hazırlanan tek ülke İngiltere. Oysa AMB’nin yapmış olduğu faiz artırımlarının neden enflasyon endişesinden kaynaklanıyor. Ancak yine de bu haftanın teması Doların yükselişi olduğundan haftanın son gününde Doların düşmeye devam edebileceğini sanmıyorum. Bu nedenle yükselişler satış fırsatı olarak değerlendirilebilir. Ancak şunu da özellikle belirtmek istiyorum ki olası sürprizleri göz önünde bulundurarak yükselişleri 1,6210’a kadar bekleyin. Eğer 1,6210 üzeri geçilirse hareket 1,6280’e karda devam edebilir. Bu nedenle 1,6280’e yakın bir seviyede satış yapmaya çalışın. Buna ek olarak 1,6050’nin altı kırılmadığı sürece 1,6070’ten alış da yapılabilir ancak bugün yine de olası sürprizlere hazır olun mutlaka dar alanda stoplu ve ölçülü miktarda işlem yapınız.

Günlük Strateji: 1,6280’in üzeri kırılmadığı sürece, 1,6270 seviyesinden 1,6050 hedefiyle satış yapmak üzere beklenebilir.

Günlük Beklenti: Yatay

Haftalık Beklenti: Yatay

Uzun Vade: Aşağı

JMB’nin Gözü Yenin Üzerinde

Japonya Merkez Bankası dün yaptığı bir açıklamada Yenin daha fazla yükselmesine karşın müdahale edebileceğini açıkladı. Dolar faizleri düşme eğiliminde olsa da son birkaç gün içinde Dolar faizlerinin bir miktar yükselmeye devam etmesi Dolar / Yen paritesinin yükselmesine neden oldu ancak dünyada ekonomik toparlanma sürecinin özelikle Avrupa’daki borç kriziyle sıkıntıda olması yatırımcıların parasını güvenli limanlara park etmek istemesi Yenin değer kazanmasına neden oluyor. Bu durumda dün içinde sürpriz düşüşler görülebilir ancak alım yapmak için beklemek gerekiyor. Ya 78,10’da dar alanda stoplu alım yapmak üzere ya da 80,10’un üzerinde alım yapmak gerekiyor.

Günlük Strateji: 78,10’un altı kırılmadığı sürece, 78,30 seviyesinden 80,50 hedefiyle alım yapmak üzere beklenebilir. Ya da 80,10’un üzerine geçilirse, 79,50 seviyesinden stoplanmak üzere 80,80 hedefiyle çok ölçülü alım yapmak üzere beklenebilir.

Günlük Beklenti: Yatay

Haftalık Beklenti: Yatay

Uzun Vade: Yukarı

Altın Almayınız

Dünyada paraya ve ekonomik faaliyetlerin toparlanacağına dair güven azalmaya devam ettikçe altın yükselmeye devam ediyor. Diğer yandan asıl olarak ABD’de borç tavanının artırılacak olmasının yarattığı gerginlik ve bu durumun ABD’de yarattığı siyasi belirsizlik ve gerginlik eğer hafta sonuna girerken azalırsa o zaman altın düşer ancak bu durum hafta sonundan önce çözülmeyecek gibi gözüküyor. Bu durum elbette er ya da geç çözülecek ve buna bağlı olarak altın yine düşebilir ancak bunun zamanını belirlemek oldukça zor. Bu nedenle yine de olası sürprizleri göz önünde bulundurarak yükselişleri bekleyip o zaman kısa vadeli ve dar alanlı ve de ölçülü açığa satış yapmak gerekir. Yine belirtmek istiyorum ki zaten yeniden 1550’lerin altına düşecek olan altını burada almak doğru olmaz.

Günlük Strateji: 1608’in üzeri kırılmadıkça 1605 seviyesinden 1572 Dolar hedefiyle çok ölçülü satış yapmak için beklenebilir.

Günlük Beklenti: Yatay

Haftalık Beklenti: Yatay

Uzun Vade: Aşağı

Petrol Yeniden Alınmak Üzere Düşebilir

Petrol fiyatları Doların düşüşünü durdurmasıyla ve hisse senedi piyasalarının gerilemesiyle düştü. Son günlerde hisse senetleri ve Dolara paralel hareket eden petrolün kısa sürede yeniden 94,70’e kadar gerilemesi gündemde olabilir. Diğer yandan Libya’daki savaş sona yaklaştıkça petrolde düşüşler görülebilir ama bu süreç aslında fonların alım yapma süreci olacağını tahmin ediyorum. Daha ileriki günlerde petrol 103 Dolara yükselecektir.

Günlük Strateji: 93,70’in altı kırılmadığı sürece, 93,90 seviyesinden, 94,90 hedefiyle alım yapmak üzere beklenebilir.

Günlük Beklenti: Yatay

Haftalık Beklenti: Yatay

Uzun Vade: Yatay

Soya 1413’e Gidiyor Olabilir

Soyanın ABD’den Çin’e olan ihracatı azaldıkça soya satış baskısı altında kalmasına rağmen Dolardaki gerilemeler, soyanın Eylül ayından itibaren başlayacak olan hasadının bugünlerde yaşanan sıcak hava dalgasıyla olumsuz etkilenebilecek olması soyanın yükselmeye devam etmesine neden oluyor. Öyle görülüyor ki bu süreçte soyanın 14,13 Dolar seviyesine kadar yükselmeye devam etmesi mümkün.

Günlük Strateji: 1372’in altı kırılmadığı sürece, 1377 seviyesinden, 1392 hedefiyle alım yapmak için beklenebilir.

Günlük Beklenti: Yukarı

Haftalık Beklenti: Yukarı

Uzun Vade: Yukarı

Saygılarımla

Okan Aybar

YORUM YAP

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.