Euro’nun gözü yine yukarıda - Haber 1Haber 1

Euro’nun gözü yine yukarıda

01 Mart 2011 - 10:35

ABONE OL

ABD’de dünkü seansta hisse senedi piyasalarının artışına rağmen Dolar faizlerinin artmamış olması yakında hisse senedi piyasalarında satış baskınının uzak olmadığını gösteriyor. Bildiğiniz gibi bugüne kadar Euro / Dolar paritesinin gerilemesine neden olan faktörlerden bir tanesi hisse senedi piyasalarının yükselişiydi. B,ir zamanlar aynı hisse senedi yükselişi Dolar’ın gerilemesine neden oluyordu ama artık ABD’nin faiz artırma sürecinin aklının bir köşesinde bulunduruyor olması hisse senetleri yükseldiği dönemlerde Dolar’ın artmasına, düşeceği dönemlerdeyse Dolar’ın gerilemesine neden olabilir. Diğer taraftan ekonomik dengesizliklere bakıldığında AB’de finansal dengesizlikler göze çarparken, ekonomik büyüme olumlu bir yönde devam ediyor. AMB Başkanı Trichet’in enflasyona karşı olan tutumundaki açıklığı da göz önünde bulundurursak özellikle petrol fiyatlarındaki yükselişler ve Dolar faizlerindeki durgunluk Euro / Dolar paritesinin 1,39’lu seviyelere yaklaşmasına neden olabilir.

Günlük Strateji: 1,3730’un altı kırılmadığı sürece, 1,3870 hedefiyle 1,3780’den alım yapmak üzere beklenebilir.

Günlük Beklenti: Yukarı

Haftalık Beklenti: Yatay

Uzun Vade: Aşağı

Sterlin Biraz Daha Zorlarsa 1,67’yi Hedefler

Hisse senedi fiyatlarındaki yükseliş ve petrol fiyatlarının 95 Dolar üzerinde taban oluşturma çabasının devam ediyor olması Sterlin2in güçlenmesine nende olurken bu durum diğer taraftan Dolar’ın gerilemesine neden oluyor. Bu ikili faktör Sterlin / Dolar paritesinin dünkü seansta yükselişine neden olurken bugün de aynı güçler paritenin daha da yükselmesini gündeme getirebilir. Bunun diğer bir nedeni dün oluşan yukarı yönlü momentumdan kaynaklanıyor. Dolayısıyla eğer bu momentum yükselişi bir boğa tuzağı değilse o zaman 1,6310”un üzerinin geçilmesi paritenin 1,67’yi hedeflemesine neden olabilir.

Günlük Strateji: 1,6210’un altı kırılmadığı sürece 1,6390 hedefiyle 1,6250’den almak üzere beklenebilir. Ya da 1,6310’un üzeri geçilirse, 1,6260’tan stoplanmak şartıyla 1,6420 hedefiyle ölçülü miktarda alım yapmak üzere beklenebilir.

Günlük Beklenti: Yukarı

Haftalık Beklenti: Yukarı

Uzun Vade: Aşağı

Dolar / Yen Çekinceli Yükselir

Dünkü seansta Dolar / Yen paritesinde alıma yakınız dememin nedenleri bugünlerde ortaya çıkmaya başlamış olabilir. Öncelikle Dolar / Yen paritesinin 84’ten itibaren yapmış olduğu düşüş hem volatilitenin düşmesine hem de düzeltmenin daha da kesinleşmesine neden oldu. Hisse senedi piyasalarındaki yükselişlere rağmen Dolar faizlerinin artmamış olmasının etkisi pariteye yansımıyor. Bunun nedeni dediğim gibi Dolar / Yen paritesinde yatırıcıların daha çok uzun vadede beklediği için daha fazla düşüşlere izin vermeksizin alım yapılmasıdır. Bu nedenle özellikle kısa vadede yukarı yönlü düzeltmenin devam edeceğini düşünüyorum. Ancak yine de alım yapmak için düşüşleri beklemekte fayda var. Maliyetinizi uygun yerde tutarsanız para kazanırsınız. O yüzden sabırlı olunuz.

Günlük Strateji: 81,20’nin altı kırılmadığı sürece 82,80 hedefiyle 81,50’den alım yapmak üzere beklenebilir.

Günlük Beklenti: Yukarı

Haftalık Beklenti: Yatay

Uzun Vade: Yukarı

Dünyadaki Gelişmeler Altını Besliyor

Dolar faizlerinin yükselmeyişi ve petrol fiyatlarının yüksek kalmaya devam ediyor olması altın fiyatlarının yükselmesine neden olurken hisse senedi piyasalarında son günlerde görülen yükselişin hayra alamet olmadığını ve dünyanın genelinde bir düşüş olacağını düşünüyorum. Bu durum kısa vadede altın fiyatlarının güçlü kalmasına neden olabilir. Eğer hisse senedi piyasaları yükselmeye devam etmezse bu durum dünyanın genelinde faizleri baskı altında tutabileceğinden artan emtia fiyatlarına bağlı olarak altının yükselmeye devam etmesini bekliyorum. Kısa vadede eğer 1419’un üzeri kırılırsa 1425 Dolar seviyesi yeniden denenebilir.

Günlük Strateji: 1410’un üzeri kırılırsa 1415’ten stoplanmak şartıyla 1425 hedefiyle çok ölçülü alım yapmak üzere beklenebilir. 1392’nin altı kırılmadığı sürece sakın açığa satış yapmayın.

Günlük Beklenti: Yatay

Haftalık Beklenti: Yatay

Uzun Vade: Aşağı

Petrolü Değil Volatiliteyi Al

Libya’da Kaddafi’nin çetin ceviz çıkması petrol fiyatlarının yüksek kalmasına neden oluyor. Son günlerde petrol fiyatlarındaki yükselişlerin sonrasında oluşan yatay hareket geniş bant içinde olması piyasadaki kararsızlığı ve endişenin bir göstergesi. Kimse petrolü açığa satmıyor, ancak yeni alımlar da yapmıyor. O halde piyasanın beklediği bir karar var ki o da Suudi Arabistan’ın ve diğer başka ülkelerin olası bir petrol arz kısıntısına karşı tam anlamıyla hareket edip etmeyeceği. Dünya bizim bilmediğimiz petrol pazarlıkları varken bildiğim tek şey volatilitedeki yüksekliğin yüksek seviyelerde kalmaya devam edecek olması. Bu piyasada yönsel pozisyon almak yerine aşağı yönlü olma olasılığını göz önünde bulundurarak kısmi yönlü volatilite almak daha faydalı olacaktır.

Günlük Strateji: En az 6 ay vadeli, 85,00 PUT almak aynı zamanda 112 CALL almak faydalı olabilir.

Günlük Beklenti: Yatay

Haftalık Beklenti: Yatay

Uzun Vade: Yatay

Saygılarımla

Okan Aybar

YORUM YAP

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.