Euro’nun Gözü Yukarıda - Haber 1Haber 1

Euro’nun Gözü Yukarıda

16 Mart 2011 - 12:13

ABONE OL

Dünkü raporda da belirttiğim gibi Euro / Dolar paritesi düşüşlerini gün içinde tamamladıktan sonra yeniden yükselerek günü kapattı. Bunun nedeni FED’in faizlerle ilgili yaptığı açıklamalar ve hisse senedi piyasalarının düşme eğilimini sürdürmesiydi. Bu ii durum hem kısa hem de uzun vadeli faizlerin gerilemesine neden olduğu için Dolar geriledi. Gün içinde Dolar’ın önceden yükselmesinin tek nedeni Portekiz’in kredi notunun düşürülmesi ve emtia fiyatlarındaki sert gerilemelerin devam etmesiydi.

Dünkü gelişmeler Dolar’ın zayıflamasının devam edebileceğini gösteriyor. Özellikle de 1,4050’nin üzerinde gecelik kapanış olması durumunda paritenin 1,43’e kadar tırmanmasını bekleyebiliriz. Ancak bunun gerçekleşmesi için öncelikle emtia fiyatlarındaki düşüşlerin durması gerekiyor. Eğer emtia fiyatları düşüşünü durdurana kadar Dolar faizlerinde belirgin bir yükseliş olmazsa Euro’nun düşüşleri alım fırsatı olur.

Günlük Strateji: 1,3890’ın altı kırılmadığı sürece, 1,4030 hedefiyle 1,3910’dan alım yapmak üzere beklenebilir.

Günlük Beklenti: Yatay

Haftalık Beklenti: Yatay

Uzun Vade: Aşağı
Sterlin Düşmek İstemez

Dünkü seansta Sterlin / Dolar paritesindeki düşüşün nedeni öncelikle gün içinde Dolar’ın değerlenmesinden kaynaklanıyor olsa da İngiltere’den açıklanan konut fiyatlarının Sterlin olumsuz olması Sterlin’in düşüşlerinin hızlanmasına neden oldu. Anca daha sonradan FED’in Dolar faizlerinin düşük kalacağına dair açıklamaları sonrasında gerileyen Dolar, paritenin yeniden yükselmesine neden oldu. İngiltere’de para arzının yüksek kalmaya devam ediyor olması Sterlin’in yükselişlerinin sınırlı kalmasına neden olan en önemli faktör. Ancak dün FED’in açıklamaları aslında o kadar gerçek dışı ve tutarsızdı ki bu durum Sterlin’in düşüşünü değil yükselişini tetikler. FED, yaptığı açıklamalarda ekonominin toparlanma yönünde hareket ettiğini ve emtia fiyatlarındaki yükselişin enflasyonu geçici artıracağını söylemesi aslında para dönüş hızının yavaş kalacağının bir göstergesiydi. O halde ekonomik toparlanma halk bazında değil şirketlerin sermaye gücü temelinde olacaktır. Bu da Dolar’ın bir süre daha baskı altında kalmasına ancak hisse senetlerinin düşüşlerinin sınırlı kalmasına neden olabilir. Kısacası bundan beş altı ay önceki senaryolar aynen devam edecek gibi gözüktüğünden Sterlin’in son altı aylık ortalamasının çok uzağına gideceğini sanmıyorum. Bunun anlamı eğer 1,5980’in altı kırılmazsa yükselişler kendini gösterebilir.

Günlük Strateji: 1,5980’ın altı kırılmadığı sürece 1,6160 hedefiyle 1,6010’dan alım yapmak üzere beklenebilir.

Günlük Beklenti: Yatay

Haftalık Beklenti: Yatay

Uzun Vade: Aşağı
Dolar / Yen’deki Gerçekleri Bilin

Herkes Japonya’daki deprem ve tsunami sonrasında Yen faizleri düşük kalmaya devam ederken ne oluyor da Yen değer kazanıyor diye soruyor olması gerekiyor. Bunun iki nedeni var. Birincisi vergi ödeyecek Japon menşeli şirketlerin yurt dışı karlarını bir süreliğine Japonya’ya taşıyacak olması, ikinci nedense, felaket sonrasında Japon sigorta şirketlerinin ödeme yapabilmesi adına Yen’e talep göstermesi. Elbette Dolar’ın kendi çapındaki düşüşleri de Dolar / Yen paritesinin düşmesine neden oluyor ancak asıl faktörler şu an için belirttiklerimdir. JMB son dört iş gününden beri piyasaya 325 milyar Dolar’lık Yen arzında bulundu. Bu durum daha da devam edeceğini düşünmüyorum. Bu nedenle çok kısa vadede paritede yükselişler görülebilir ama bu yükselişler 81,60’ta sınırlı kalır çünkü hem Dolar düşme eğiliminde hem de Japonya’ya sermaye girişinde yükselişler görülebilir.

Günlük Strateji: 81,90’un üzeri kırılmadığı sürece 80,90 hedefiyle 81,70’ten satış yapmak üzere beklenebilir.

Günlük Beklenti: Yatay

Haftalık Beklenti: Yatay

Uzun Vade: Yukarı
Kısa Vadede Düşüşlerde Altın Alınabilir

Beklediğimiz gibi dün altın fiyatları 1400 Dolar’ın altına geçtikten sonra 1380 Dolar’a kadar çok sert bir düşüş yaşadı. Bunun nedeni ekonomik faaliyetlerini yavaşlatan Çin’in mal talebinde daha az bulunurken enflasyon baskılarını azaltmış olması ve petrol fiyatlarının bu bağlamda belirgin şekilde düşmüş olmasından kaynaklanıyor. Dünyada son günlerde faizlerde düşüşler yaşanıyor olsa da büyük resme bakıldığında faiz artırım sürecine girmiş bulunuyoruz. Özellikle de bu dönemlerde eğer emtia fiyatlarında gerilemeler olursa o zaman altını düşüşleri devamlılık gösterir. Kısa vadede bakıldığındaysa Dolar’ın bir miktar gerileyebilecek olması ve bu arada petrolün düşüşünü tamamladığını düşündüğümden altın fiyatlarındaki düşüşler kısa vadede alım fırsatıdır.

Günlük Strateji: 1375’in altı kırılmadığı sürece, 1408 hedefiyle, 1384’ten’dan çok ölçülü miktarda satış yapmak üzere beklenebilir.

Günlük Beklenti: Yatay

Haftalık Beklenti: Yatay

Uzun Vade: Aşağı
Kısa Vadede Petrol Alınabilir

Petrol fiyatları genel resme bakıldığında düşmeye devam ediyor olsa da gün içinde neredeyse her yere uğruyor. Yani 96 Dolar gördüğü bir seansta 102’ye kadar yaklaşan petrol fiyatı gün içindeki volatilitesinden dolayı oldukça dikkat edilmesi gerekiyor. Petrol ürün ve petrol stoklarındaki düşüşler yavaşlamış olsa da sonuç olarak piyasalar belir dalgalanmalar içinde hareket ediyor. Ben daha ileriki aylarda petrolün belki de 92 Dolar’ın da altına gideceğini düşünüyor olsam da daha kısa vadede 102’ye doğru yükselişler görülebilir. Ben 95,80’in altı kırılmadığı sürece stoplu ve düşük miktarda petrol alınabileceğini düşünüyorum.

Günlük Strateji: 95,80’in altı kırılmadığı sürece 98,90 hedefiyle 9630’dan ölçülü miktarda alım yapmak üzere beklenebilir.

Günlük Beklenti: Yatay

Haftalık Beklenti: Yatay

Uzun Vade: Yatay

Saygılarımla

Okan Aybar

YORUM YAP

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.