Faizler ve emtialar Euro’dan yana - Haber 1Haber 1

Faizler ve emtialar Euro’dan yana

26 Mayıs 2011 - 10:39

ABONE OL

Dolar faizlerinin bir miktar yükselmiş olsa da yeterli derecede yükselmemesi ve emtia fiyatlarındaki yükselişlere bağlı olarak yükselen Dow Jones, Euro / Dolar paritesinin yükselmesine neden oluyor. Doların gerilmiş olmasını ABD’den dün açıklanan Dolar olumsuz verileriyle de desteklendiğini görüyoruz. Dayanıklı tüketim mal sipariş ve sevkiyatlarındaki gerileme, konut fiyatlarındaki gerilemeler Doların düşmesi için yeterli olsa da Avrupa’daki durum ekonomik olarak şimdilik iyi bir görünümde ancak Yunanistan’la ilgili sıkıntıların devam ediyor olması Euro üzerindeki baskıların artmasına neden oluyor. Ancak bu baskıyı bertaraf eden faktör AMB’nin faizleri artırma yönünde hareket etmeye hazır olduğunu sıklıkla dile getiriyor olmasıdır. Bütün bunları bir araya getirdiğimizde mal fiyatlarındaki yükselişler ve Dolar faizlerinin düşük kalmaya devam etmesi ve yukarıda açıkladığım yan faktörler Euro / Dolar paritesinin önümüzdeki günlerde 1,4330 seviyesine kadar yükselebileceğine işaret ediyor. Kısa vadede de düşüşlerin gerçekleşmesini bekleyin ve o zaman alım yapın. Açığa satmayın..

Günlük Strateji: 1,4040’ın altı kırılmadığı sürece, 1,4070 seviyesinden 1,4230 hedefiyle alım yapmak üzere beklenebilir.

Günlük Beklenti: Yatay

Haftalık Beklenti: Yatay

Uzun Vade: Aşağı

Sterlin Gün İçinde Geriler ve Alım Fırsatı Verir

Dün İngiltere’den açıklanan büyüme verileri arasında ihracat ve ithalat verilerinin dış ticaret dengesi açısından oldukça Sterlin olumlu olması bütçe dengelerinin odak noktası olduğu bir dönemde Sterlin’in Dolar karşısında yükselmesine neden oldu. Sterlinin Doların zayıflığı karşısında düşeceğini bekliyordum ancak Euro / Sterlin paritesi beklentimin aksine gerileyerek Sterlin / Dolar paritesindeki yükselişin daha belirgin olmasına neden oldu. Dolar faizlerindeki zayıflığın devam etmesi Sterlin / Dolar paritesinin yükselmesine neden olabilecek bir önemli faktörken diğer yandan mal ve hisse piyasalarındaki yükselişler Sterlin / Dolar paritesinin yükselişlerinin devam etmesine neden olabilir. Gün içinde gerilemeler olabilir. Ve bu gerileme sürecinde düşüşleri alım fırsatı olarak değerlendirebilirsiniz.

Günlük Strateji: 1,6230’un altı kırılmadığı sürece, 1,6250 seviyesinden 1,6330 hedefiyle alım yapmak üzere beklenebilir.

Günlük Beklenti: Yatay

Haftalık Beklenti: Yatay

Uzun Vade: Aşağı

Dolar / Yen Yükselişten Önce Gerileyebilir

Yükselemeyen Dolar faizleri ve hisse senedi piyasaları, Dolar / Yen paritesinin beklenen yükselişinin sınırlı kalmasına neden oluyor. Diğer yandan Japonya’dan açıklanan ekonomik verilerin beklentileri geleceği yönelik olumlu olması Yenin değer kazanmasına ya da değer kaybetmemesine neden oluyor. Hisse senedi piyasalarında son günlerde yaşanan gerilemeleri de düşündüğümüzde piyasada güvenli liman arayışlarının yeniden belirdiğini görüyoruz. Örneğin altının son günlerde yağmış olduğu yükseliş bunu yansıtabiliyor. Sonuç olarak Dolar faizleri düşük kalır ve emtialar da yükselmeye devam ederse Dolar / Yen paritesi ileriki günlerde yükselmeden önce bugünlerde 81,30’a kadar yeniden gerileyebilir. Bu noktada her düşüş bir alım fırsatı verecektir.

Günlük Strateji: 81,30’un altı kırılmadığı sürece, 81,50 seviyesinden, 82,50 hedefiyle alım yapmak üzere beklenebilir.

Günlük Beklenti: Yatay

Haftalık Beklenti: Yatay

Uzun Vade: Yukarı

Altının Yükselişi Yavaşlayarak Devam Edebilir

Dolar ve Euro faizlerinin düşüklüğü, hisse senedi piyasalarındaki zayıflık ve yatırımcı güvenindeki azalış, altın fiyatlarını desteklerken son günlerde emtia fiyatlarında yaşanan yükselişler altının daha da yükselmek istemesine neden olabilir. Kısa vadede 1532 önemli bir direnç oluşturuyor. Bu seviye kırılırsa 1538’e kadar yükselişler devam edebilir. Bu arada Dolar ve Euro faizleri düşük derken son günlerde yaşanan konsolidasyon süreci faizlerin yeniden yükselmesine neden olabilir ve o zaman altın son günlerde yapmış olduğu yükselin en azından yarısını geri verir.

Günlük Strateji: 1517’in altı kırılmadıkça 1519 seviyesinden 1535 Dolar hedefiyle alım yapmak için beklenebilir.

Günlük Beklenti: Yatay

Haftalık Beklenti: Yatay

Uzun Vade: Aşağı

Petrol, Yatay Devinim İçinde Kalabilir

Hisse senedi piyasaları henüz düşüş sürecini durdurmasa da Dolar faizlerinin düşüklüğü nedeniyle gerileyen Dolar,, petrolün yükselmesine neden oldu. Dün açıklanan petrol stok verileri petrol fiyatlarının düşmesi gereğini ortaya koyarken bunun aksine yaşanan yükseliş öyle görünüyor ki paralel piyasalardaki gelişmelerle uyumsuz. Ancak teknik olarak bakıldığında bir süredir yatay hareket eden petrolün 102 – 96 Dolar aralığındaki devinimi içinde kalmasına neden olabilir. Bu noktada yükselişler devam eder ancak daha fazla yükseliş olacağına dair bir beklenti oluşturmak için en azından 103,20’nin üzerinde gecelik kapanış yapması gerekiyor. Ben Doların gerileyebileceğine bağlı olarak düşüşlerde petrol alınabileceğini düşünüyorum.

Günlük Strateji: 99,60’ın altı kırılmadığı sürece, 100,00 seviyesinden, 102,50 hedefiyle alım yapmak üzere beklenebilir.

Günlük Beklenti: Yukarı

Haftalık Beklenti: Yukarı

Uzun Vade: Yatay

Soyada Yükselişler Artık Yavaşlar

Dünkü seansta petrol fiyatlarında yaşanan yükseliş ve Dolar’daki gerileme son günlerde finansal piyasalardaki gelişmelere endeksli olarak hareket eden soyanın yükselmeye devam etmesine neden oldu. Son günlerde ekinlerin sadece yüzde 41’inin tamamlanmış olması bugünlerde alım yapılmasına neden olsa da, mevsimin kuru döneme girecek olması ekim dönemini uzatacak olması soyanın temel olarak alım yapılmasına gerek duyulmayacağını gösteriyor. Yükselişler devam edebilir ancak çok belirgin olmaz.

Günlük Strateji: 1405’in üzeri kırılmadığı sürece, 1401 seviyesinden, 1381 hedefiyle satış yapmak için beklenebilir.

Günlük Beklenti: Yatay

Haftalık Beklenti: Yatay

Uzun Vade: Yukarı

Saygılarımla

Okan Aybar

YORUM YAP

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.