Fed bu akşam piyasaları sallayabilir - Haber 1Haber 1

Fed bu akşam piyasaları sallayabilir

25 Nisan 2012 - 10:57

ABONE OL

Pazartesi yurtdışında yaşanan satışların etkisini dün İMKB’de sınırlı olarak yaşadık. Pazartesi yaşanan sert düşüşlerin ardından, dün yurtdışında hafif toparlanma yaşanması İMKB’deki düşüşü sınırlayan ana etkendi. Dün akşam ise ABD’de endeksler Nasdaq haricinde ufak çaplı artıda kapanırken, seans sonu ilk çeyrek karlarını açıklayan Apple’ın karının beklentileri aşması bu sabah Asya piyasalarında alımların devam etmesini sağladı.

Fed açıklamaları ve piyasalar

Fed’in dün başlayan faiz toplantısı bu akşam sonlanıyor ve sonuçlar 19:30’da açıklanacak. Fed’in kısa ve uzun vadeli faiz politikasında bir değişikliğe gitmesi beklenmiyor. Fed üyelerinin ekonomik tahminleri ise 21:00’da açıklanacak. Üyelerin ve dolayısıyla Fed’in büyüme, enflasyon ve istihdam tahminleri Fed’in ilerleyen günlerde atacağı adımlara dair de mesajlar barındıracaktır. Bu nedenle bu tahminler piyasalarda hareketliliğe neden olabilir. Saat 21:15’te ise FED Başkanı Bernanke konuşacak. Alışıldığı üzere piyasalar bu konuşmadan parasal genişleme söylemini arayacak. Başta istihdam verileri olmak üzere açıklanan son birkaç veri moralleri bozsa da Fed’in parasal genişleme mesajı vermek için yeterli argümana sahip olmadığını düşünüyoruz. Buna karşın parasal genişleme beklentisi piyasaların beklentisi olmaktan tam olarak çıkmış değil. Fakat Fed ve Bernanke’nin bugün parasal genişleme beklentisi oluşturacak bir açıklama yapma olasılığını oldukça düşük görüyoruz, bu da beklenti içinde olan ya da en azından umut edenlerin satışa geçmesine neden olabilir. Özetle bu akşamki Fed toplantısı sonrası yapılacak açıklamaların piyasalar için çok olumlu olmayacağı beklentisi içindeyiz. Bu nedenle de bu akşamki açıklamaların ardından hisse senedi ve emtia fiyatlarında düşüşlerin yaşanması şaşırtıcı olmayacaktır. Fakat Fed beklentimizin aksine piyasalara umut verecek olursa da sert yükselişler yaşanması kaçınılmaz. Bu nedenle biz olumsuz tarafa ağırlık versek de bu akşam yapılacak açıklamalar her iki yönde de çok sert hareketlere neden olabilir. Bu nedenle bu akşam taşınacak pozisyon riski sınırlı tutulmalı.

İMKB 100 teknik görünüm

İMKB 100 endeksinde aşağıda dün test edilen 59,400 desteği ve yukarıda 60,000 direnci ilk kademede izleyeceğimiz aralık. 60,000 seviyesinin üzerine atılması durumunda bir sonraki adım kısa vadeli düşen trendin bulunduğu 60,400 olacaktır. Endekste bu seviye üzerinde kapanış ihtimali doğmadığı sürece olası yukarı yönlü hareketlere temkinli yaklaşmaya devam edeceğiz. Bu seviyenin aşılması durumunda ise 61,200 direncini takip edeceğiz ki, bu direnç de en az 60,400’deki trendin oluşturduğu direnç kadar önemli ve güçlü. Özetle endekste yukarı yönlü hareketlerde çok kısa aralıklarla güçlü dirençler mevcut. Bu dirençler aşılmadan güçlü bir yukarı yönlü hareketten bahsetmek zor olacak. Aşağıda ise dün de test edilen 59,400 en önemli destek noktası. Bu seviyenin altında 58,700 ara destek olmakla birlikte 58,000 civarı hedef olacaktır.

Üzeyir DOĞAN / Araştırma Müdürü
MARBAŞ Menkul Değerler
uzeyir.dogan@marbasmenkul.com.tr

YORUM YAP

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.