Fed’in ardından sıra ECB’de - Haber 1Haber 1

Fed’in ardından sıra ECB’de

04 Nisan 2012 - 12:41

ABONE OL

Yurtiçinde açıklanan veriler Türkiye ekonomisinde taşların yerine oturduğunun işaretlerini vermeye devam ediyor. Geçtiğimiz hafta açıklanan dış ticaret açığı rakamlarının ardından bu hafta da büyüme ve büyüme verisi altında dış talebin büyümeye katkısında ve enflasyon rakamlarında beklentilerden daha iyi rakamlar geldi. Açıklanan bu rakamlar TCMB’nin yumuşak inişi yakalamakta başarılı olduğu izlenimini arttırdı.

Bu durum İMKB’ye da yansıdı ve İMKB uzun zamandır geçmekte zorlandığı kritik dirençlerden birini dün itibariyle geçmeyi denedi. Önümüzdeki günlerde bu algıyı değiştirecek bir veri ya da haber gelmediği sürece yurtiçi piyasaların, en azından gelişmekte olan piyasalar ortalaması kadar prim yapması muhtemel. Gelişmekte olan piyasaların kaderi ise AB ve ABD’den gelecek veri ve haberler.

Fed kara haberi verdi, sıra Draghi’de
Dün açıklanan Fed toplantı tutanaklarında 10 üyeden sadece 2 tanesinin üçüncü parasal genişlemeden yana olduğunu gösterdi. Bu haberin ardından dün Euro/dolar paritesinde sert düşüş yaşanırken, emtia ve hisse senedi fiyatlarında da sert düşüşler vardı. Hatırlanacak olursa geçtiğimiz hafta Fed Başkanı Bernanke’nin üçüncü parasal genişleme konusunda karışık açıklamaları vardı. Biz bu açıklama sonrasından kısa vadede parasal genişlemeye gidilme ihtimalini düşük görsek de orta ve uzun vadede bu konunun tekrar gündeme geleceğini düşünüyoruz. Bu güne kadar ki tecrübemiz bu yönde bir beklenti oluştuğunda bu beklenti eninde sonunda karşılanmak zorunda kalınıyor. Bu nedenle ilerleyen günlerde Fed’den yeniden parasal genişleme açıklamaları duymak bizleri şaşırtmayacaktır. Bu haber piyasalar için kısa vadede olumsuz.

Fakat verilen reaksiyon öncekilere göre daha hafif kaldı. Bugün de konuşma sırası Avrupa Merkez Bankası (ECB) Başkanı Mario Draghi’de. ECB bugün 14:45’te faiz kararını açıklayacak, ardından da 15:30’da Draghi basın toplantısı düzenleyecek. Draghi’nin aralık ve şubat aylarında gerçekleştirilen iki ihale ile piyasaya sağlanan 1 trilyon euronun üzerindeki likiditenin akıbeti hakkında bilgi verebilir. Ayrıca Avrupa’da mali sektörün durumu ve yeniden konuşulmaya başlanan başta İspanya ve İtalya olmak üzere PIIGS ülkeleri hakkındaki gelişmelere değinebilir. Bu açıklamaları takip etmekte fayda var.

İMKB 100 teknik görünüm
Uzun süredir dikkat çektiğimiz 63,000 direnci dün nihayet aşıldı. Alımların oldukça yoğun olmasına karşın gün sonuna doğru yurtdışı piyasaların oluşturduğu stres bir miktar satışa neden oldu. Bu sabah da yurtdışı piyasalardaki negatif havanın etkisi ile güne bir miktar düşüşle başlayacağız. Bugün gün içinde de izleyeceğimiz en önemli seviye 63,000 olacak.

Endeks gün içinde yeniden bu seviyenin üzerine atabilecek olursa alımlar çok daha güçlenecektir. Bugün açılışın ardından aşağıda takip edeceğimiz iki önemli destek noktası ise 62,750 ve 62,250 olacak. Yukarıda ise 63,000 yine en önemli seviye olacak yukarıda da bahsettiğimiz gibi bu seviyenin üzerinde kalındığı her süre yukarı yönlü hareket potansiyeli artacaktır. Bu seviyenin üzerinde 63,800 – 64,400 ve olası bir yükselişte birkaç haftalık vadede 67,000 seviyesi takip edilebilir.

Üzeyir DOĞAN / Araştırma Müdürü
MARBAŞ Menkul Değerler
uzeyir.dogan@marbasmenkul.com.tr

YORUM YAP

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.