Göreceksiniz ki Jackson Hole Konferansında FED 3. Para genişleme programı açıklamayacak. Bu durum herkesin düşündüğü gibi Doların düşüşünü yükselişini tetiklemeyip aksine gerilemeye devam etmesine neden olacak. Bunun nedeni şu: Öncelikle para genişleme programları görülüyor ki bugüne kadar işsizliği düşürmek gibi yani yapısal bir iyileşmenin olmadığını gösterdi. Önceki senelerde de belirttiğim gibi para arz miktarında istediğiniz kadar değiştirin insanlara para harcayıp ekonomiyi canlı tutmuyorsa arz edilen para miktarı önemli değildir. Bugünlerde piyasalara merkez bankalarının iş yapma şekillerinde değişiklikler var. Örneğin dün Japonya Merkez Bankası Yenin değer kazanmasını engellemek için parasal müdahale yapmak yerine kredi notu üzerinden ve para arzını artırma yoluyla Yenin yapısal bir gerileme sürecine girmesini sağladı. FED de buma benzer bir harekette bulunarak iş yapma şeklinde değişikliklere gidecek.
ABD’nin tek isteği işsizliği düşürmek olacak. Burada şirketler karlarından feragat edecek bir plan üzerinde oluşumlar görülebilir. Dolayısıyla kimse FED’den parasal bir politika değişimi beklememeli ancak elbette para arzını artırıcı başka önlemler olacaktır. FED değeri çok düşük riskli bonoları alarak yapmak yerine uzun vadeli bonoları alarak piyasaya kısa vadeli arz yapabilir. Bu da politika faizlerinin kısa vadeli varlıklar yerine uzun vadeli varlıklar sayesinde düşmesine neden olur ki bu daha oturaklı ve kararlı bir yöntem olacaktır. Piyasa o zaman anlayacaktır ki faizler gerçekten uzun bir süre düşük kalacak ve istihdam artırıcı yapısal önlemlere adım atılmış olacaktır. Bu durumda Doların yükselmesini değil bir süre daha düşmesini bekleyebiliriz.
Günlük Strateji: 1,4260’ın altı kırılmadığı sürece 1,4310 seviyesinden 1,4460 hedefiyle alım yapmak üzere beklenebilir.
Günlük Beklenti: Yatay
Haftalık Beklenti: Yukarı
Uzun Vade: Aşağı
1,6270 Önemli Destek
Hisse senedi piyasalarında yükselişler görülürken bu durum Sterlin üzerinde Sterlin olumlu olması gerekirken İngiltere’de faizlerin düşmeye devam ediyor olması Sterlin / Dolar paritesinin düşmesine neden oldu. Bu noktada temel güçler aşağı ve yukarı yönlü olarak eşitken paritenin yünümü teknik durum belirleyebilir. Bu noktada 1,6270 aşağıda, 1,6585 yukarıda önem taşıyor. Bu aralığında dışında kapanış olmadıkça pek alım ya da satım yapmamak gerekir. Ben kısa vadede bir miktar 1,6270’e doğru yaklaşma olacağını düşünüyorum. Ancak yine de satış önermiyorum. Ancak düşüşlerde alım yapılır ya da 1,6270’in altında gecelik kapanış olursa satılır.
Günlük Strateji: 1,6250’in altı kırılmadığı sürece, 1,6290 seviyesinden 1,6390 hedefiyle alım yapmak üzere beklenebilir.
Günlük Beklenti: Yatay
Haftalık Beklenti: Yukarı
Uzun Vade: Aşağı
Dolar / Yen Yavaş Yükselebilir
Moody’s’in Japonya’nın kredi notunu düşürmesinin ardından Dolar / Yen paritesi bir miktar değer kaybederek 77’nin üzerinde seyrediyor. Bu noktada paritede çok sert bir şekilde ne yükseliş ne de düşüş beklememek gerekiyor. Ben paritenin yavaş bir şekilde yükselme sürecini devam ettiren ve 81’e kadar bunun devam etmesini bekliyorum. Bu nedenle düşüşlerde Dolar / Yen alınabilir.
Günlük Strateji: 76,30’un altı kırılmadığı sürece, 76,70 seviyesinden 77,70 hedefiyle ölçülü alım yapmak üzere beklenebilir.
Günlük Beklenti: Yukarı
Haftalık Beklenti: Yukarı
Uzun Vade: Yukarı
Altın Zayıf Kalmaya Devam Edebilir
Altının durmayan yükselişi nihayet dün itibarıyla 2,5 yılın en sert düşüşünü yaşadı. Şimdi asıl soru şu: Madem daha iki gün önce altın 1900 Doların üzerinde fiyatlandı, o zaman bugün neden 1730 Dolar’da? Altın değerini mi arıyor yoksa spekülatif alım mı var? Bunun açık cevabı altında spekülatif alımlar var. Gerçek talebi aslında düşen ve bir maldan çok bir “fikir” olan altının bu tür hareketlerini normal karşılamak gerekiyor. Altın bir mal değildir bir fikirdir. O fikir de ekonomiye güven yoksa altın alınır fikridir. Ancak bu hafta başında da belirttiğim gibi eğer ekonomiye güvenmiyorsanız altın alma yerine gidin bakır, platin veya onlar gibi çürümeyen başka varlıklar alın. Altın 1630 Dolar’a kadar düzeltme yapmaya devam edeceği birkaç hafta geçirecek.
Günlük Strateji: 1830’un üzeri kırılmadıkça 1790 seviyesinden 1710 Dolar hedefiyle çok ölçülü satış yapmak üzere beklenebilir.
Günlük Beklenti: Aşağı
Haftalık Beklenti: Aşağı
Uzun Vade: Aşağı
Petrol Yükselebilir
Libya’nın petrolünün piyasaya yeniden inmesi bir yıla yakın zaman alınacağı bilinen bir durum. Dolayısıyla dün de belirttiğim gibi Brent ve NYMMEX petrolü arasındaki farkın azalması zaman alırken ekonomik toparlanmanın kendisini daha çok gösterebileceği yakın dönem içinde petrolün artan stoklara rağmen düşmesini değil bir miktar yükselmesini bekliyorum.
Günlük Strateji: 83,70’in altı kırılmadığı sürece, 83,90 seviyesinden, 85,10 hedefiyle alım yapmak üzere beklenebilir.
Günlük Beklenti: Yukarı
Haftalık Beklenti: Yukarı
Uzun Vade: Yatay
Soya Zayıflayabilir
Beklediğimiz gibi 14 Dolar / kile seviyesine kadar yükselmiş soya fasulyesi yaklaşan hasat dönemi öncesinde yükselişin dün itibarıyla durdurdu. Bu durum önümüzdeki iki hafta içinde soyanın 1340 – 1410 aralığında dalgalanmasına neden olabilir. Mısır fiyatlarının artan arzıyla birlikte düşebilecek olması soyanın da fiyatının kısa vadede düşmesine neden olabilecek bir durumken soyanın her yükselişi kısa vadeli bir atış fırsatı olarak görülüyor. Zira Çin’in talep artırdığına dair bir gelişme henüz yok.
Günlük Strateji: 1405’in üzeri kırılmadığı sürece, 1402 seviyesinden, 1368 hedefiyle satış yapmak için beklenebilir.
Günlük Beklenti: Aşağı
Haftalık Beklenti: Yukarı
Uzun Vade: Yukarı
Saygılarımla
Okan Aybar