Hava dolar olumsuz - Haber 1Haber 1

Hava dolar olumsuz

23 Şubat 2011 - 10:18

ABONE OL

G20 toplantısının ardından bütçe açıklarının sorun olduğu ülkelerin para birimlerinin düşmesi yönündeki açıklamalar sonrasında beklediğimiz gibi Euro / Dolar paritesi önce bir miktar geriledi ve ardından yeniden 1,37’ye dayandı. Dün ABD’den açıklanan oldukça Dolar olumlu ekonomik göstergelere rağmen faiz piyasasında görünle gerilemeler Dolar’a olan talebin azalmasına neden olurken, emtia fiyatlarındaki yükselişlerin ve hisse senedi piyasalarında görülen gerilemelerin de etkili olduğunu görüyoruz. Dolar’ın geçen iki aylık süreçteki yükselişleri genellikle hisse senedi piyasalarında da bağlı olduğundan son günlerde ekonomiyle ilgili beklentilerin Dolar olumsuz olmasa da hissiyatın olumsuza dönebilecek olması paritenin kısa vadede yükselme yönünde hareket etmesine neden olabilir. Bu nedenle özellikle 1,3750’nin üzerine tırmanması durumunda paritenin en azından 1,3830’a kadar yükselebileceğini bekliyorum.

Günlük Strateji: 1,3750’nin üzeri kırılırsa 1,3710’dan stoplanmak şartıyla 1,3830 hedefiyle ölçülü miktarda alım yapmak beklenebilir.

Günlük Beklenti: Yukarı

Haftalık Beklenti: Yatay

Uzun Vade: Aşağı

Sterlin Yatay Kalabilir

Dün hisse senedi piyasalarında görülen gerilemeler ve Sterlin faizlerindeki düşüş Sterlin’in Dolar yüzünden değil, Sterlin2in diğer para birimlerine karşı düşmesinden dolayı Dolar karşısında da gerilediğini gördük. Ne var ki Dolar’ın gerilemesinin ısrar etmesi Sterlin’in zayıf olmasına rağmen Dolar’a göre güçlü olması paritenin bugün yükselmeye başlamasına neden oluyor. Eğer Dolar faizlerindeki gerilemeler bugün de devamlılık gösterirse Sterlin / Dolar paritesi yükselir ancak Dolar faizlerinin gerilemesi aynı zamanda hisse senetlerini de düşüreceği için Sterlin’in yükselişler sınırlı kalabilir. Bu nedenle ne aşağı ne de yukarı çok fazla bir hareket olacağını sanmıyorum. Parite 1,62 civarında kalır.

Günlük Strateji: 1,6260’ın üzeri kırılmadığı sürece 1,6170 hedefiyle 1,6250’den satmak üzere beklenebilir.

Günlük Beklenti: Yatay

Haftalık Beklenti: Yukarı

Uzun Vade: Aşağı

Dolar / Yen Artık Sınırlı Geriler

Dolar faizleri ve hisse senedi piyasalarındaki gerilemelerin kısa vadede Dolar / Yen paritenin düşmeye devam etmesine neden olabileceğini dünkü raporda belirtmiştim ancak bugün durum bir miktar farklı olabilir. Dolar faizleri düşmeye devam etse bile bu sabah saatlerde açıklanan Japonya’nın dış ticaret dengesinin Yen olumsuz olması paritenin düşüşlerinin sınırlı kalmasına neden olabilir. Bu nedenle düşüşlerin gün içinde teknik düzeltme seviyesi olan 82,30’un altına düşmeyeceğini düşünüyorum.

Günlük Strateji: 82,30’un altı kırılmadığı sürece 83,20 hedefiyle 82,50’den alım yapmak üzere beklenebilir.

Günlük Beklenti: Yatay

Haftalık Beklenti: Yatay

Uzun Vade: Yukarı

Kısa Vadedeki Yükseliler Altında Satış Fırsatıdır

Dünyanın genelinde faizler gerilerken ve enerji fiyatları yükselirken altın fiyatlarının kısa vadeli yükselişleri kaçınılmaz oluyor. Ancak son günlerde yükselişlerin devamlılık göstermiş olması ve soluksuz oluşan yükselişler altının bir yerde bugünkü durumu önceden fiyatlamış olmasına neden olduğu için Dolar faizleri henüz düşmeye başlamış olsa da altındaki yükselişler devamlılık kazanamadı. Bu durum oldukça normal. Şimdi bakılması gereken mesele enerji fiyatlarındaki yükselişin hisse senedi piyasaları üzerinde etkili olup olmayacağı. Eğer hisse senetlerinde düşüşler devamlılık gösterirse ve enerji fiyatları da artarsa o zaman altının yükselişi devam eder. Ama çık kısa vadede bu ikili faktörün bir noktada durulacağını beklediğimden kısa vadede altındaki yükselişler kısa metrajlı satış fırsatı olarak değerlendirilebilir.

Günlük Strateji: 1417’nin üzeri kırılmadığı sürece 1395 hedefiyle 1415’ten satış yapmak üzere beklenebilir.

Günlük Beklenti: Aşağı

Haftalık Beklenti: Yatay

Uzun Vade: Aşağı

Petrol Er Geç Düşecek

Libya lideri Kaddafi sonunun geldiğini görmezlikten geldiği için ileri geri konuşarak dünya piyasasında petrol arzını çektiğini açıklaması petrolün yükselmiş olmasına neden olmuştu. Libya petrolü bundan sadece üç sene önce yeniden dünya piyasalarına akmaya başladığını unutmamak lazım. O zaman savaş da daha çetin geçerken petrol talebi yüksek olduğu gibi bugünkü kadar arz da yoktu. Şu an dünyadaki stokların artmaya devam ettiğini ve Çin’in ekonomisini yavaşlatmaya çalışmak zorunda olduğu bugünlerde ben yükselişlerin yerini bir süre sonra belirgin bir düşüş sürecine yeniden bırakacağını düşünüyorum. 92’li seviyelerden satılmaz ama 96’dan satış yapılabilir.

Günlük Strateji: 96,30’un üzeri kırılmadığı sürece 94,10 hedefiyle 95,90’dan satış yapmak üzere beklenebilir.

Günlük Beklenti: Aşağı

Haftalık Beklenti: Yatay

Uzun Vade: Yatay

Saygılarımla

Okan Aybar

YORUM YAP

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.