Hazır giyim ve tekstil ihracatı desteklenmeli - Haber 1Haber 1

Hazır giyim ve tekstil ihracatı desteklenmeli

01 Haziran 2014 - 23:13

ABONE OL

Hazır giyim ve tekstil sektörü Türkiye’nin kronik cari açık probleminin çözümünde çok önemli role sahip. Söz konusu sektör sadece 2013 yılında 15.3 milyar dolar fazla verdi. Diğer bir değişle sektörün ihracat-ithalat farkı kalan ve yarattığı değer yaklaşık 16 milyar dolar gibi çok ciddi bir rakama ulaştı.
Geçtiğimiz yıllarda sektör değerli TL nedeniyle rekabet avantajını kaybetmiş ve olması gereken yerin gerisinde yar alıyordu. 2013 yılı ortasından itibaren dövizin değer kazanmasıyla birlikte tekrar rekabet avantajı yakalanmaya çalışıldı.
Hazır giyim ve tekstil sektörü birlikte ele alındığında ihracata katkısının yanı sıra emek yoğun bir sektör olmasından dolayı istihdama ve özellikle kadın istihdamına (kadın istihdam oranı yüzde 70’lerde) katkısı son derece önemli.
Global ölçekte dünyada dördüncü büyük oyuncu olarak mühim bir yere sahip olan sektör desteklendiğinde makro anlamda Türkiye’nin cari açık sorununu çözmede en çok yardımcı olacak sektörlerin başında gelecek.
Tüm bunların yanısıra sektörün özelliğinden ötürü işsizlik sorununun çözülmesinde sağlayacağı fayda da hesaba katıldığında, özel teşvikler kullanılarak rekabet gücü arttırıldığında çok rahat şekilde dünya ölçeğinde 1-2 basamak daha yukarı çıkacağını görebiliriz.
Sektörün Türkiye ekonomisi açısından önemi dikkate alındığında, sektör temsilcilerinin tekstil ve hazır giyimin Türkiye için ‘stratejik sektör’ olarak değerlendirilmesi şeklindeki görüşleri göz önüne alınarak incelenerek, yapılabilecekler maksimum düzeyde yapıldığında makro anlamda tüm taraflar, genel ekonomi ve toplumsal faydanın sağlanması yolunda önemli adımlar atılmış olacak. Burada teşvik sisteminde dikkate alınacak konu, özellikle istihdam ve katma değer yaratan sektörlerin bulundukları bölgelerde yerinde teşvikle desteklenmesi formülü değerlendirilmeli.

Eko Sentez
Dr. Fatih Anıl
ORKA Holding İcra Kurulu Üyesi
anil@turcomoney.com

YORUM YAP

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.