İMKB coşkulu ama temkinli olmakta fayda var - Haber 1Haber 1

İMKB coşkulu ama temkinli olmakta fayda var

29 Temmuz 2011 - 11:42

ABONE OL

İMKB 30 ANALİZİ

İMKB yurtdışı piyasalardan pozitif yönde ayrışmasını dün de sürdürdü. Talebin dün de güçlü olduğunu gördük. Fakat alımların kurumların geneline yansımadığını düşünüyoruz. Yani hakim alıcının piyasanın hareketinde etkin olduğunu düşünüyoruz. Bu nedenle de düşündüğümüz doğru ise ve bu alımların durduğu yerde yeni alıcıların gelmemesi piyasadaki çıkışın geçici olmasına neden olabilir. Diğer taraftan bizler fiyatları alıp-satmaya devam ettiğimiz için bu ayrıntıyı bir kenarda tutarak fiyat hareketlerine göre davranmaya devam edeceğiz.

Dün İMKB 30’da yorumumuzda da değindiğimiz gibi 74,400’ün aşılmasıyla birlikte alımlar hız kazandı ve başlayan hareket bizim hedef olarak verdiğimiz 75,500’ün de üzerine 76,000’e kadar devam etti. 76,000 İMKB 30’da 86,000’lerden başlayan ana düşüş trendinin de geçtiği seviye olması açısından da önemli. Endeksin bugün bu seviye üzerine atması önceki günlerde bahsettiğimiz ters omuz-baş-omuz formasyonu gereği 78,000’e kadar olacak bir çıkışı daha beraberinde getirebilir. Endeks 76,000 üzerinde tutunamayacak olursa 75,000’e kadar olacak geri çekilme düzeltme olarak algılanabilir. Fakat 75,000 altında kapanış ihtimali doğacak olursa görünümün negatifleşmeye başlayacağı göz önünde bulundurulmalı. Bu nedenle kısa vadeli pozisyon almış olanların 75,000 altında stop loss yapmaları gerektiğini düşünüyoruz. Biraz daha orta ve uzun vade için pozisyon almış yatırımcıların ise stop loss yapmaları gereken seviyenin 74,000 altı olduğunu düşünüyoruz.

Son olarak İMKB son günlerde yurtdışı piyasalardan pozitif ayrışmış olsa ve bu ayrışmanın şuan için devam edeceği izlenimini oluştursa da, bu ayrışmanın sonsuza kadar devam etmesi beklenmemeli. Yurtdışında son günlerde geri çekilmeler olsa da bu geri çekilmelerin henüz ABD’deki borç tavanı konusunda olası bir olumsuz gelişmeyi fiyatlayacak boyutların çok gerisinde olduğunu söylemek yanlış olmaz. Çok düşük bir olasılık versek de ABD’nin temerrüde düşmesi gibi bir durumda borsaların tüm dünya ekonomisinin temerrüde düşmüş gibi bir fiyatlamaya gideceği göz önünde bulundurulmalı. Bu nedenle de özellikle gün aşırı pozisyonlarda taşınamayacak risklerin alınmaması gerektiğini düşünüyoruz.

Üzeyir DOĞAN
Kapital Menkul Değerler A.Ş.
Türev Araçlar Birimi / Uzman

YORUM YAP

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.