İngiliz vekil neden öldürüldü? - Haber 1Haber 1

İngiliz vekil neden öldürüldü?

23 Haziran 2016 - 0:02

ABONE OL

İngiltere’de geçtiğimiz hafta saldırıya uğrayarak ölen İşçi Partisi milletvekili Jo Cox’u kim, neden öldürdü? Tetiği çeken isim belli ama bu sadece olayın görünen tarafı. Aslında oyun içinde oyun var.

Ünlü İngiliz yazarı W.Shakespeare şöyle demişti: ” Dünya bir oyun sahnesi, bizler birer oyuncuyuz… Bütün erkekler ve bütün kadınlar, sırası geldiğinde girerler ve çıkarlar bu oyun sahnesine…”

Gerçekten de bir tiyatro oynanıyor. Ama o kadar ustaca ki, biz onun oyun olduğunu bile anlayamıyoruz. Ölen milletvekilinin eşi Brendan Cox, İngiliz devlet televizyonu BBC’ye yaptığı açıklamada şunları söylüyor: “O bir siyasetçiydi. Güçlü siyasi görüşleri vardı. Onun bu görüşlerinden dolayı öldürüldüğünü düşünüyorum. Onlar yüzünden hayatını kaybetti. Onunla düzenli olarak konuşuyorduk. Özellikle belli konularda çok üzgündü. Sadece İngiltere değil genel olarak dünyadaki siyasetin gidişatı konusunda üzülüyordu. Bölünmelere yol açan ve korku üzerinden yapılan siyaset onu en çok üzen konuların başında geliyordu.”

Uluslararası yardım kuruluşu Oxfam bünyesinde kriz bölgelerinde gönüllü olarak da çalışan Cox, Suriye meselesine gösterdiği özel ilgi ile gösteriyordu. Cox, İngiliz parlamentosundaki Suriye Grubu’nun eş başkanıydı. Dahası, tam bir Filistin dostuydu ve İsrail’I sürekli eleştiriyordu. Yanında çalıştırdığı danışmanı da başörtülü bir Müslümandı.

Cox, kısa bir süre önce yayınlanan röportajında şöyle konuşmuştu: “Korkunç yerler gördüm. Kadınların tecavüze uğradığı Darfur’da bulundum, Uganda’da ellerine kalaşnikof tutuşturulan ve kendi aile fertlerini öldüren çocuk askerlerin arasına girdim. Afganistan’da kendi hükümetlerinden ve uluslararası toplumdan, sorunlarını çözecek ilgiyi göremedikleri için dünyadan usanan yaşlılarla konuştum.”

İngiliz parlamentosunda, IŞİD’le mücadeleye İngiltere’nin askeri katkısının Suriye’yi de içine alacak şekilde genişiletilmesini öngören tezkere için yapılan oylamada çekimser kalmıştı. Çünkü askeri operasyonların sadece IŞİD’e değil, Esed rejimine karşı da yapılması gerektiğini düşünüyordu.

Jo Cox, 2008 seçimlerinde ABD Başkanı Barack Obama’nın seçim kampanyasında da çalışmıştı. Obama’nın liderliğini takdir ettiğini ifade eden Cox, “Ancak Suriye konusunda hem Obama hem de Cameron büyük bir hayal kırıklığı yaşattılar. Her iki liderin farklı nedenlerle verdiği bu karar, tarih tarafından sert bir sekilde mahkum edilecek.” demişti.

Aslında rol seçimi mükemmeldi. 41 yaşında ve 2 çocuk annesiydi Cox. Mayıs 2015 genel seçimlerinde parlamentoya ilk defa girmişti.

Aslında tiyatronun senaristleri çok ince detaylarla çalışmışlardı. İlk ve görünen tarafı, Brexit (İngiltere’deki AB’den çıkma) oylamasının manipule edilmesi idi. Büyük oranda da bu başarıldı. Başlangıçta çıkma taraftarları çoğunlukta iken bu olay üzerine ibre ters tarafa döndü.

Ama bir taşla birkaç kuşu vurulmalıydı. Zira aynı zamanda dünyanın çalışan düzenine çomak sokan birinden kurtulmuş oluyorlardı.

Kemal Çiftçi

k.ciftci@gmail.com

YORUM YAP

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.