İtalya ve bilançolar - Haber 1Haber 1

İtalya ve bilançolar

11 Temmuz 2011 - 12:30

ABONE OL

Yunanistan kaygılarını bir süreliğine askıya alan Avrupa’da uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody’s’in Portekiz’in kredi notunu 4 kademe birden indirerek yatırım yapılabilir seviyenin altına çekmesiyle Avrupa’ya yönelik endişeler yeniden konuşulmaya başlandı. Fakat Avrupa Merkez Bankası’nın Portekiz konusunda kredi derecelendirme kuruluşlarını suçlaması ve Portekiz tahvillerinin teminat olarak kabul edilmeye devam edileceği yönündeki açıklamaları piyasalara destek verdi. Avrupa Merkez Bankası’nın bu açıklamalarıyla birlikte ABD’de özel sektör istihdamındaki beklenenin çok üzerindeki artış piyasalarda olumlu algıyı arttırırken, haftanın son günü AB’de İtalya’daki sorunların dillendirilmeye başlanması ve ABD’de şok yaratan, son 9 ayın en kötü tarım dışı istihdam rakamı piyasaların yönünü bir anda değiştirdi.

AB’de yeni gündem İTALYA;

Yunanistan sorununu ötelemeyi başaran AB’de bu kez gündemde İtalya yer alıyor. Borçlerı yıllık GSYİH’sının %120’sine ulaşan İtalya’da ekonomik büyümenin de zayıf kalamsı yeni önlemler alınmasını da zorlaştırıyor. Bu esnada Başbakan Berlusconi’nin vergi indirimi konusundaki ısrarı nedeniyle Maliye Bakanı Tremonti ile görüş ayrılığına düşmesi de tedirginliği arttırıyor. Geçtiğimiz hafta piyasalarda bu konuda üretilen spekülasyonlar AB’yi atım atmaya zorladı ve AB’nin üst düzey bürokratları İtalya konusunu konuşmak üzere bugün başlayacak olan AB Maliye Bakanları Zirvesine katılma kararı aldı. İtalya ekonomisinin daha önce AB’den yardım alan Yunanistan, Portekiz ve İrlanda gibi ekonomilerin toplamlarının yaklaşık 3 kat daha fazla büyüklüğe sahip olması nedeniyle kolay yutulabilecek bir lokma değil. Bu nedenle AB’nin İtalya konusundaki spekülasyonların seyrini bir süre kenardan izleme gibi bir şansı olmadığını ve süreç uzamadan bir önlem alınacağını düşünüyoruz. Bugün başlayacak zirvede de İtalya başta olmak üzere AB ekonomisi üzerine üretilecek spekülasyonlara karşı önemli bir tavır alınması gündem gelebilir.

ABD’de tarım dışı istihdam şok yarattı, yeni gündem BİLANÇOLAR;

Cuma günü açıklanan ve tam anlamıyla şok yaratan Tarım Dışı İstihdam rakamları genel görünümün bir anda tersine dönemsine neden oldu. Haziran ayında 125 bin kişi artması beklenen tarım dışı istihdamdaki artış 18 binde kaldı. Açıklanan veriyle birlikte de başta ABD’de olmak üzere tüm kürede hisse senetlerinde sert satışlar yaşanmasına neden oldu. Bu hafta ABD’den yine önemli veriler gelmeye devam edecek. Bu verilerin yanında ikinci çeyrek bilanço sezonu da bugün Alcoa ile başlıyor. Ardından perşembe JP Morgan ve Google, cuma günü de Citigroup’un ikinci çeyrek bilançolarını açıklaması bekleniyor. Açıklanacak bu ilk bilançolar bilanço sezonunun geneli hakkında ipuçları yaratabileceği için en sert etkiler de bu hafta hissedilecektir.

Siyaset rayına oturmaya başlıyor;

İçeride çok fazla fiyatlanmamış olsa da siyasette ısınan sular CHP’nin yemin etmesiyle normalleşebilir. Bugün bu konuda önemli gelişmeler yaşanabilir. Olumsuz etkisi sınırlı olmuş olsa da yurtdışı piyasaların da pozitife dönmesi durumunda bu gelişmenin yurtiçi piyasalardaki olumlu etkisi daha fazla hissedilebilir.

Özetleyecek olursak:

İçeride gündemin daha da normalleşmeye başladığı bir sürece giriyoruz. Bu süreçte yurtdışındaki negatif görünüm tersine dönecek olursa, İMKB yurtdışına göre daha pozitif bir seyir izleyebilir. Fakat yurtdışında negatif bir seyir izlenmesi durumunda bu iyimserlik hissedilmeyebilir. Bu haftanın en önemli gündemi bugün ve yarın devam edecek AB Maliye Bakanları zirvesi ve ABD’de açıklanacak bilançolar olacaktır. Bunun haricinde piyasaları etkileyebilecek önemli veriler ile İMKB 30 ve Dolat/TL kuruna ilişkin analizlerimizi aşağıda bulabilirsiniz.

Stresi düşük, kazancı yüksek bir hafta olması dileğiyle…

Bu hafta açıklanacak verilerden ön plana çıkanlar:

11 Temmuz 2011 Pazartesi:

  • AB Maliye Bakanları Zirvesi başlıyor.

12 Temmuz 2011 Salı:

  • 15:30 – ABD Dış Ticaret Dengesi
  • 21:00 – ABD Fed Toplantı Tutanakları

13 Temmuz 2011 Çarşamba:

  • 12:00 Euro Bölgesi Sanayi Üretimi
  • 17:00 ABD Fed Başkanı Bernanke’nin Para Politikasını Senato’ya Sunması

14 Temmuz 2011 Perşembe:

  • 12:00 – Euro Bölgesi TÜFE
  • 15:30 – ABD Perakende Satışlar
  • 15:30 – ABD ÜFE

15 Temmuz 2011 Cuma:

  • 15:30 – ABD TÜFE
  • 16:15 – ABD Kapasite Kullanımı
  • 16:15 – ABD Sanayi Üretimi
  • 16:55 – ABD Michigan Üniversitesi Güven Endeksi
  • 17:00 – Avrupa Merkez Bankası Aylık Rapor

İMKB 30 TEKNİK ANALİZİ :

İMKB 30’da geçtiğimiz hafta güçlü direnç oluşumunu beklediğimiz 78,500 seviyesi tüm denemelere rağmen aşılamadı ve endeks haftanın son günü bu bölgeden bir geri çekilme başlatarak haftayı 77,409’dan kapadı. Bu aşamada geçtiğimiz hafta da belirttiğimiz 76,000-78,500 bandındaki hareket bandının dışına çıkılamamış oldu. bu hafta yine bu band takip edilmekle birlikte, bandın dışına çıkılması durumunda hareketler daha da sertleşecektir. Bu bandın yukarı kırılması durumunda ilk olarak 79,500 ana hedefte ise 81,000 seviyesine kadar hızlı bir çıkış gerçekleşebilir. Tersi durumda 76,000 aşağı kırılacak olursa 73,500 kısa vadede endeksin gevşeyebileceği nokta olarak görünüyor. Özetle hareket bandımız 76,000 – 78,500 aralığı. Bizim ağırlıklı senaryomuz ise cuma günü yaşanan satışlara rağmen negatif görünümün sınırlı olduğu ve bu bandın yukarı yönlü kırılma potansiyelinin daha yüksek olduğu yönünde.

USD/TL TEKNİK ANALİZİ :

Dolar/TL kurunda geçtiğimiz hafta da değindiğimiz gibi olası geri çekilmeler alım fırsatı yaratmaya devam ediyor. Kurda önümüzdeki birkaç haftalık dönemde 1,59-1,62 olası gerilemelerde alım yapılabileceğini ve yukarıda satış için 1,65 – 1,67 aralığının beklenebileceğini düşünüyoruz. Geçtiğimiz haftalarda edindiğimiz tecrübeler kurda kademeli çıkışlarda TCMB’nin tepkisinin sınırlı kaldığı yönünde. Bu durum TCMB’nin kurun şu anki seviyelerinden çok da rahatsız olmadığının işareti. Hatta kurdaki yükselişin kademeli devam ettiği sürece TCMB’nin de agresif tepkiler vermeyeceğini ve geçtiğimiz hafta 1,65 civarında oluşan zirvenin önümüzdeki günlerde bir miktar daha yukarıda 1,67 civarında oluşma potansiyeli olduğunu düşünüyoruz.

Üzeyir DOĞAN
Kapital Menkul Değerler A.Ş.

Türev Araçlar Birimi / Uzman

YORUM YAP

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.