Moody’s, petrol ve kurlar - Haber 1Haber 1

Moody’s, petrol ve kurlar

16 Mart 2012 - 11:27

ABONE OL

Hisse senedi piyasalarındaki olumlu hava dün de devam etti. Dün İMKB, Avrupa ve ABD endeksleri günü yükselişlerle kapatırken, bu sabah Asya’da karışık bir görünüm var. Dün ABD’den gelen veriler yine beklentilerden olumluydu, bu da piyasaları desteklemeye devam etti.

Moody’s negatif izlemede

Moody’s bu sabah yaptığı açıklama ile Türkiye’de bazı finansal kurumun kredi notlarını olası bir indirim için izlemeye aldığını duyurdu. Bu kuruluşların kredi notlarının Türkiye’nin kredi notunun üzerinde olduğunu dile getiren Moody’s ülke ve finansal kuruluşların kredi profili arasındaki bağlantının yeniden değerlendirilmesi sürecinde olunduğunu açıkladı. Moody’s tarafından notları izlemeye alınan bankalar şöyle; Akbank, Anadolu Bank, Denizbank, TEB, Garanti Bankası, Halkbank, İş Bankası, TSKB, Vakıfbank ve Yapı Kredi Bankası. İncelemenin 90 gün içinde tamamlanması bekleniyor. Bu haber banka hisseleri üzerinde baskı oluşturabilir. Bu baskıyı özellikle yurtdışında hisse senedi piyasalarında negatif bir görünüm oluştuğunda hissedebiliriz. Bu baskının yanında petrol fiyatları ve kurlar da İMKB için baskı oluşturma seviyelerinde seyretmeye devam ediyor. Dün ABD ve İngiltere’nin stratejik petrol rezervlerini kullanma konusunda anlaştıkları haberi Brent petrolü 121 dolar civarına kadar geriletse de bu haberin yalanlanması ile birlikte Brent petrol bu sabah yeniden 123 doların üzerinde. Döviz cephesinde de dün dolar analizimizde vurguladığımız üzere, dolar sadece TL’ye karşı değil tüm kürede değer kazanma sürecinde. Bu süreç devam edecek olursa TL üzerindeki baskının artması kurlarda hızlı bir yukarı harekete daha neden olabilir. Dolar/TL kurunda 100 günlük hareketli ortalamanın bulunduğu 1,8160 seviyesi kritik direnç konumunda ve bu seviye aşılacak olursa 1,85 civarına kadar olacak bir hareket daha gelebilir. Bu yönde olacak bir hareketin TCMB’nin enflasyon hedefine ciddi zararları olacaktır ve TCMB’nin bunu engellemek için adım atmakta gecikmeyeceğini düşünüyoruz. İlk seçenek olarak da TL fonlama faizlerini yukarı çekmesi bizleri şaşırtmayacaktır. Bu da bankalar ikinci olumsuz haber olacaktır. Bu nedenle petrol fiyatlarının ve küresel dolar talebinin yüksek seyretmeye devam etmesi Türkiye için olumsuz sinyal üretmektedir. Bu süreç tersine dönmediği sürece İMKB’de kalıcı bir ralli oluşması bizce zor. Fakat bu iki ana etkende ciddi bir düzeltme süreci başlayacak olursa İMKB’nin bundan pozitif etkileneceği de unutulmamalı. Bizim tavsiyemiz İMKB’de temel ve teknik çelişkilerin arttığı bu gibi dönemlerde özellikle kısa vadeli yatırım yapanların teknik dinamikleri daha fazla dikkate almaları ve piyasalarda oluşan rakamlarla inatlaşmamaları olacaktır. Bugün açıklanacak önemli veriler ise şöyle;

• 10:00 – Türkiye Şubat Ayı Tüketici Güven Endeksi
• 12:00 – AB Ocak Ayı Dış Ticaret Dengesi
• 14:30 – ABD Şubat Ayı TÜFE (A/A & Y/Y)
• 15:15 – ABD Şubat Ayı Sanayi Üretimi
• 15:15 – ABD Şubat Ayı Kapasite Kullanımı
• 15:55 – ABD Michigan Tüketici Güven Endeksi

Üzeyir DOĞAN / Araştırma Müdürü
MARBAŞ Menkul Değerler
uzeyir.dogan@marbasmenkul.com.tr

YORUM YAP

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.