Mükemmel Belirsizlik - Haber 1Haber 1

Mükemmel Belirsizlik

08 Ağustos 2011 - 10:29

ABONE OL

Belirsizliğin en üst noktasına ulaştığımız bu günlerde söylemeliyim ki piyasanın analizini yapmak hiç bu karda zor olmamıştı. Bunun nedeni neresinden tutarsanız tutun her türlü senaryonun çalışması mümkün. Sadece birileri bir karar verecek ve bizler ekonomist olarak bu kararların doğruluğunu ya da yanlışlığını değil hangi kararın verileceğini ön görmek durumundayız. ABD’de SP beklendiği gibi kredi notunu düşürdü.Ben bu gelişmeyi sürpriz olarak algılamıyorum. Ancak asıl sürpriz olacak olan şey bu kredi notu düşürmenin parite üzerinde nasıl bir etkisi olacağı konusudur.

Geçen hafta AMB başkanı Trichet para razını artırmayacak şekilde bir kurtarma operasyonundan bahsetmişti. Kurtarma paketleri konuşulmaya başlandığında ve Euro faizlerinin yakın zamanda artmayacağı gerçeğinden yola çıkacak olursak Euro’nun düşme ihtimali yüksek. Diğer taraftan ABD’den kredi notunun düşürülmüş olmasını birincil etkisi kısa vadeli faizlerin düşüp, uzun vadeli faizlerinse belirgin şekilde yükselerek getiri eğrisinin dikeyleşmesi anlamına geliyor. Durum bu olduğunda aslında Doların güçlenme ihtimali yine yüksek duruyor. Buna bir de ek olarak ABD’de istihdamın yükseliyor olması eklendiğinde paritenin düşme ihtimali yüksek gibi görünüyor. Ancak şimdi durumu farklı açıdan bakalım. Kısa vadeli faizlerin düşük kalacak olup uzun vadeli faizlerin yükselişleri beraberinde hisse senetlerini de yükselten bir faktör bu da Doları düşürür. İşte aynı olgular hangi bakış açısından baktığınıza bağlı olarak değişkenlik yarattı bir ortamda ne desek boşa bir davranış olur ama bence siz kısa vadede bir miktar yükseliler bekleyin derim.

Günlük Strateji: 1,4230’un altı kırılmadığı sürece 1,4250 seviyesinden 1,43900 hedefiyle alım yapmak üzere beklenebilir.

Günlük Beklenti: Aşağı

Haftalık Beklenti: Yukarı

Uzun Vade: Aşağı

Ancak Dolar Düşerse Sterlin Yükselir

İngiltere’den açıklanan ekonomik veriler İngiliz ekonomisine dair kimi zaman açıklanan verinin Sterlin olumlu kimi zaman açıklananınsa Sterlin olumsuz açıklanması paritenin sıkışmasına neden olurken asıl olarak dünya piyasalarının ne olacağına bağlı olarak o da kendine bir yol çizmeye çalışıyor. Ancak İngiltere Merkez Bankasının olası bir faiz artırımının yükselen hisseler ortamında olabileceği için Sterlinin ancak Doların zayıflaması durumunda yükseleceğini düşünüyorum Sterlinin kendi dinamikleriyle yükselmesi şimdilik zor gözüküyor. Ancak kısa vadeli Dolar faizleri yükselemediği için ve SP’nin ABD’nin kredi notunu düşürmüş olması Sterline daha çok şans vermeme neden oluyor.

Günlük Strateji: 1,6330’in altı kırılmadığı sürece, 1,6350 seviyesinden 1,6490 hedefiyle alım yapmak üzere beklenebilir.

Günlük Beklenti: Yatay

Haftalık Beklenti: Yatay

Uzun Vade: Aşağı

Dolar / Yen Gerilemez, Yükselir

Geçtiğimi hafta Japonya Merkez Bankasının yapmış olduğu Yen satış müdahalesinin ardından SP’nin ABD’nin kredi notunu düşürmesiyle birlikte fonların yeniden güvenli liman olarak algıladıkları Yen ve altına yönelimi Dolar / Yen paritesinin yeniden düşmesine neden oldu. SP’nin piyasalarda yarattığı dalgalanmadan dolayı JMB piyasalarda yeniden ancak koordine edilmiş yeni bir müdahalede bulunabilir. Bugünlerde piyasaların sorunu güvensizlik. Bunu sağlamak adına devletlerin bir araya gelecek olması Dolar / Yen paritesinin yükselmesine neden olacaktır. Buna ek olarak JMB’nin yeniden müdahale edebilecek olması Yen’in yükselişini durdurabilir. Diğer yandan geçen hafta ABD’den açıklanan Dolar olumlu istihdam verileri ve Doların uzun vadeli faizlerinin yükselmiş olup kısa vadelilerin düşük kalmasın yarattığı getiri eğrisi dikeyleşme süreci hisse senetlerinin olumlu etkilenmesine neden olabilecek bir unsur olması da Dolar / Yen paritesinin düşüşlerinin sınırlı olmasına neden olabilir.

Günlük Strateji: 78,10’un altı kırılmadığı sürece, 78,30 seviyesinden 80,30 hedefiyle alım yapmak üzere beklenebilir.

Günlük Beklenti: Yukarı

Haftalık Beklenti: Yukarı

Uzun Vade: Yukarı

Güven Krizi Altını Yükseltiyor

SP’nin kredi notunu düşürmesiyle çalkanan piyasalarda yaşanan güvensizlik ortamı yatırıcıların altın almasına neden oluyor. Bu durum altının 1700 Doların da üzerine tırmanmasına neden olurken hareketlerin hacimsiz ve aşırı dalgalı olması piyasaya girişirin de zorlaşmasına neden oluyor. Doların uzun vadeli faizlerinin yükselmeye başlamış olması ve bunun piyasalar üzerinde etkisini göstermesi zaman alacak. Ancak bu süreç içinde eğer devletler bir araya gelip güven tesis eden konuşmalar yaparsa o zaman altının yükselişi durabilir ve piyasa yeniden geçen hafta Çarşamba gününün seviyelerine gerilemesine neden olabilir.

Günlük Strateji: 1740’ın üzeri kırılmadıkça 1731 Dolar seviyesinden 1660 Dolar hedefiyle çok ölçülü satış yapmak üzere beklenebilir.

Günlük Beklenti: Aşağı

Haftalık Beklenti: Aşağı

Uzun Vade: Aşağı

Petrolün Düşüşü Sınırlı Kalır

Dünyada yaşanan güvensizlik ortamının hisse senetlerinin düşmesinden olması ekonomik faaliyetlerin olumsuz etkileneceği beklentisinin güçlenmesine neden olunca petrol fiyatları yeniden geriledi. Ancak Doların düşüş sürecinin içinde olacağımız bugünlerde hisse senetlerinde yukarı yönlü hareketlere neden olacak bazı gelişmeler var. Bu durum petrol fiyatlarındaki düşüşün yerini yeniden yükselişe bırakmasına neden olabilir. Bu nedenle düşlerde alım yapmanın iyi bir fırsat olabileceğini düşünüyorum.

Günlük Strateji: Ya da 82,0’in altı kırılmadığı sürece, 83,10 seviyesinden, 85,30 hedefiyle ölçülü alım yapmak üzere beklenebilir.

Günlük Beklenti: Yukarı

Haftalık Beklenti: Yukarı

Uzun Vade: Yatay

Soyadaki Düşüşler Yavaşlayacak

Dünya piyasalarında mal fiyatlarının genelinde görülen düşüşler ekonomilere olan güvensizliği artırmış olması nedeniyle gerçekleştiği için soya fasulyesi fiyatında da gerilemeler görüldü. Diğer yandan bu gelişmeler Çin ekonomisinin de yavaşlama sürecinin uzamasına neden olabileceği yönündeki beklentiler Çin’in soya alımlarını azaltmaya devam etmesine neden oluyor. Ancak dünya piyasalarının geneli aslında ir sürecin sonuna geliyor. Bu süreçte Çin ekonomisinin yavaşlaması sonrasında büyümeye devam etmek adına ekonomisini içeriden büyütmeye devam edeceği için soya fiyatlarının düşüşlerinin de sınırlı olması gerekiyor. Bu ay sonundan itibaren hasat döneminin başlayacak olması ve soya arzının yüksek olması belki yükselişlerin ilk etapta yavaş kalmasına neden olabilir. Ancak daha sonraları dünya ekonomilerinin yeniden toparlandığı noktada soyadaki yükseliş hızlanacaktır.

Günlük Strateji: 1312’in altı kırılmadığı sürece, 1322 seviyesinden, 1332 hedefiyle alım yapmak için beklenebilir.

Günlük Beklenti: Aşağı

Haftalık Beklenti: Yatay

Uzun Vade: Yukarı

Saygılarımla

Okan Aybar

YORUM YAP

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.