Neyin Sonu? Neyin Başlangıcı? - Haber 1Haber 1

Neyin Sonu? Neyin Başlangıcı?

01 Ağustos 2011 - 11:06

ABONE OL

ABD’de Cumhuriyetçiler ve Demokratlar borçlanma tavanını artırma konusunda anlaştılar. Eğer son dakikada oyalama zamanı bir pürüz çıkmazsa orta ve uzun vadede bu gelişme neyin başlangıcı olur?

ABD önümüzdeki 10 yıl içinde 1 trilyon Dolarlık bütçe kesintisine gideceğini, bir başka deyişle kemer sıkma politikası izleyeceğinin haberini veriyor. Elbette kemer sıkma politikası uygulanırken bunun sonucu zaten düşük istihdam ortamında vergi artırmak olmayacağına göre, faiz artırmak olacaktır. Sonuç olarak ABD’de faizler artacaktır ve hiçbir şey bunun aksini iddia edemez. FED faizleri artırmak istemese de zaten Moody’s ve S&P’nin yapacağı kredi not indirimleri ister istemez kredi riski artan ABD’nin faizlerinin yükselmesine neden olacaktır. Zaten de ABD’nin asıl isteği budur. Dolar önümüzdeki birkaç sene içinde bugün düşünülenin aksine yükselişini sürdürecektir. Bununla birlikte altın şaşkınlık verecek hızda düşecek ve ekonomilere artan güven kağıt varlıklara olan güveni artırdığı zaman borsalar ve bakır ve platin gibi sanayi hammadde fiyatları artmaya başlayacaktır. Bu durum beraberinde buğday gibi hem gıda hem de sanayi alanında kullanılan tarım ürünlerinin artmasına ancak günlük hayatta ve sanayide çok kullanım alanı olmayan tarım ürünlerinin fiyatları daha az yükselecektir. ABD’nin bütçe açığını fonlayan Japon ekonomisi bu işlevini sürdürebilmek için rekabetçi olmak adına Yenin değersizleşmesini isteyecek ve bu yolda adımlar atmaya devam edecektir. Zira artan Dolar faizleri de bu durumun kendi kendine oluşmasını sağlayacaktır. Bu arada Dolara karşı zaten düşük kalmış Sterlin gibi para birimleri nispeten az düşecektir.

Günlük Strateji: 1,4330’un altı kırılmadığı sürece 1,4350 seviyesinden 1,4530 hedefiyle alım yapmak üzere beklenebilir.

Günlük Beklenti: Yukarı

Haftalık Beklenti: Aşağı

Uzun Vade: Aşağı

Sterlin Yükselişlerde Satılabilir

Sterlin / Dolar paritesi ABD’nin borçlanma tavanının artırılması konusunda Demokratlar ve Cumhuriyetçilerin anlaşmış olması sonucu yükselmeye başlayan borsaların etkisiyle yükselirken, diğer yandan borçlanma tavanının artırılmış olmasının birincil etkisi düşük Dolar faizleri devam ederken Sterlinin yükselmesine neden oldu. Sterlin faizleri gerilemeye devam ederken Dolar faizlerinin de düşmeye devam ediyor olması şimdilik Doların bu yapı içinde düşmesine neden oluyor ancak Sterlin faizlerinin bir süreden beri zaten düşüyor olması ve Dolar faizlerinin olası yükselişinin uzakta olmayışı Sterlin / Dolar paritesinin yükselişlerinin sınırlanmasına neden olabilir. Kısaca söylemek gerekirse Sterlin / Dolar paritesi bu hafta oldukça yavaş ve temkinli yükselmek isteyeceğinden düşlerde almak yerine yükselişleri satış fırsatı olarak değerlendirmek gerekiyor.

Günlük Strateji: 1,6610’un üzeri kırılmadığı sürece, 1,6590 seviyesinden 1,6490 hedefiyle ölçülü miktarda satış yapmak üzere beklenebilir.

Günlük Beklenti: Yukarı

Haftalık Beklenti: Aşağı

Uzun Vade: Aşağı

JMB Nasıl Hareket Eder?

Geçtiğimiz hafta ABD’nin borçlanma tavanının artırılmayabileceği ihtimaline karşın gerileyen hisse senedi piyasaları Dolar / Yen paritesinin de düşmeye devam etmesine neden olurken aynı zamanda düşen Dolar faizleri de bu durumu körükledi. Bütün bu olanlar Japonya Merkez Bankasının rahatsız olmasına neden olurken olası bir Yen satış, Dolar alış müdahalesi neredeyse kaçınılmaz hale gelmişken bu hafta sonunda Demokratlar ve Cumhuriyetçilerin anlama sağlamasına bağlı olarak JMB şimdilik olası bir müdahaleden uzak kalmaya gayret ediyor. Ancak hafta ortasına kadar Doların yapacağını düşündüğüm düşüş hareketi eğer hisse senetlerindeki düşüşlerle birleşirse o zaman JMB yine bir sözlü müdahalede bulunarak Dolar / Yen paritesinin 77,10 civarındaki sınırda beklemesine neden olur. Daha sonradan Doların olası yükselişiyle birlikte Dolar / Yen paritesinin yükseleceğine bağlı olarak JMB belki piyasadan uzak kalmaya çalışabilir ancak Dolar düşmeye devam ederse JMB’nin bu hafta sonuna kadar müdahale edeceğini düşünüyorum.

Günlük Strateji: 77,10’un altı kırılmadığı sürece, 77,30 seviyesinden 78,30 hedefiyle alım yapmak üzere beklenebilir.

Günlük Beklenti: Yatay

Haftalık Beklenti: Yatay

Uzun Vade: Yukarı

Altın İçin Uzun Vadeli Faizlere Bakın

Son bir hafta içinde her iki günde bir yeni rekorlar kıran altın, ABD Kongresinin ABD’nin borçlanma tavanının artırılmaması ihtimali karşısında yükselmeye devam etti. Ancak geçen hafta sonunda Obama, Demokratlar ve Cumhuriyetçilerin anlaştığını söylemiş olması hisse senedi piyasalarının yükselmesine neden olurken aynı zamanda yükselen güven ortamı henüz altın fiyatlarına tam olarak yansımış değil. Bunun nedeni altın piyasasının faizlerin gerçekten yükselip yükselmeyeceğini görmek istemesinden kaynaklanıyor. Eğer olması gerektiği gibi bu hafta içinden özellikle 5-10-30 yıllık Dolar faizlerinde en az 20 baz puanlık yükseliş olursa o zaman altın fiyatında gerilemeler belirgin hale gelir. Yoksa altın düşüşünü geciktirmek isteyecektir. Ancak yine de son gelişmeler ışığı altında bu hafta içinde altının 1582 Dolara kadar gerilediğine şahit olabiliriz.

Günlük Strateji: 1622’nin üzeri kırılmadıkça 1618 Dolar seviyesinden 1587 Dolar hedefiyle çok ölçülü satış yapmak üzere beklenebilir.

Günlük Beklenti: Yatay

Haftalık Beklenti: Yatay

Uzun Vade: Aşağı

Kısa Vadede Dolar, Orta Vadede Çin Önemli

Haftaya düşerek başlayan Dolar ve yükselen hisse senedi piyasaları geçen hafta düşen petrolün hem temel hem de teknik düzeltme yapmasına neden oldu. Bu sayede petrol haftayı yükselerek açtı. Unutmayalım ki geçtiğimiz hafta petrol stokları oldukça belirgin şekilde yükselmiş ve bu arada da Çin’in imalat sektörü geçen ay açıklandığı gibi yavaş büyümeye devam etmeyip az da olsa büyümesi yine yavaş kaldığı bir süreçte bile ekonomisini hafif hızlandırdığı görüldü. Bu sabah saatlerde açıklanan Çin imalat sektörü satın alma müdürleri endeksinin az bir miktar yükselmiş olması daha önceki düşüşlerin aksine olduğundan Çin ekonomisi yavaşlamasını durdurma noktasına gelmiş olabileceği için bu durum petrole destek verir. Ancak bunun sonuçlarının daha uzun vadede görüleceğini düşündüğümüzden daha kısa vadede Doların olası yükselişiyle birlikte petrol fiyatlarının 92 Dolara karda düşmeye devam edebileceğini düşünüyorum. Bu nedenle hafta içinde görülen yükselişler satış fırsatı olarak değerlendirilebilir. Hafta içindeki gelişmelere bakarak günlük karar vermeye devam edeceğiz.

Günlük Strateji: 97,50’nin üzeri kırılmadığı sürece, 97,30 seviyesinden, 96,10 hedefiyle ölçülü satış yapmak üzere beklenebilir.

Günlük Beklenti: Yatay

Haftalık Beklenti: Yatay

Uzun Vade: Yatay

Fonlar Soyayı Yükseltecek

Soya fasulyesi fiyatları son bir ay içinde daha önceden yapmış olduğu gerilemenin aksine hareket ederek bir konsolidasyon süreci içinde görünüyor. İki ay önce Çin’in soya fasulyesi ithalatını azaltması sürecinde Çin ekonomisini yavaşlatmak adına sert önlemler alıyordu. Bugüne bakıldığında Çin büyümesini yavaşlatma sürecine indirgemiş olsa da küçülmeye asla izin vermeyecektir. Bu nedenle bu sene içinde soya fazla olsa da, havanın bugünlerde kurak geçmeye devam etmesi yaklaşan hasadın az olmasına neden olabilir. Diğer taraftan Doların gerilemesi ve de soyanın artan açık pozisyonunun fon alımlarıyla gerçekleşmiş olması düşüşlerde alım yapılmasının gerekliliğini ortaya koyuyor.

Günlük Strateji: 1352’in altı kırılmadığı sürece, 1355 seviyesinden, 1372 hedefiyle alım yapmak için beklenebilir.

Günlük Beklenti: Yatay

Haftalık Beklenti: Yatay

Uzun Vade: Yukarı

Saygılarımla

Okan Aybar

YORUM YAP

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.