Önce Trichet, Sonra Bernanke - Haber 1Haber 1

Önce Trichet, Sonra Bernanke

09 Eylül 2011 - 10:29

ABONE OL

Dünkü seansta önce Trichet Euro’ya darbe vurdu, ardından Bernanke Dolar olumlu konuştu ve Euro / Dolar paritesi 1,39’un altına geriledi. Trichet Avrupa ekonomisinin yavaşlama riskiyle karşı karşıya olmasından dolayı Avrupa Merkez Bankasının daha sonraki aylarda faiz artırmayacağını ima eden sözler etmesinin ardından FED başkanı Bernanke üçüncü para genişleme programını yapmayacağını sinyalini verdi ve ekonomik canlanmayı tetiklemek için başka stratejilerin uygulanacağını ima etti. Bu durum Euro faizlerinin yükselmeyeceğini Doların arzınınsa artmayacağını gösterdiğinden Euro / Dolar paritesinde düşüşler yaşanıyor ancak Dolar arzının artmayacağı meselesi tam olarak doğru değil. Dolar arzını olumsuz etkilemeyecek durumları güçlendirmek de Dolar arzını göreceli olarak artıracak. Yani nominal olarak Dolar arzı artmasa da zımni olarak artışlar vergi politikalarıyla ve buna eş zamanlı olarak uygulanacak olan para politikalarıyla birlikte başarılabilir. Zira bugüne kadar konuşulmayan ve Obama’nın bu ay içinde yapacağı açıklamalarda bunu göreceğiz. Bu nedenle Euro / Dolar paritesinin düşüşleri sınırlı kalacaktır.

Günlük Strateji: 1,3810’un altı kırılmadığı sürece 1,3850 seviyesinden 1,3990 hedefiyle alım yapmak üzere beklenebilir.

Günlük Beklenti: Yukarı

Haftalık Beklenti: Yatay

Uzun Vade: Aşağı

Sterlindeki Düşüşler Alım Fırsatıdır

Dünkü seansta FED’in üçüncü para genişleme politikası uygulamasına dair bir açıklama olmaması Doların güçlenmesine neden olurken beklentilerim dahilinde Euro / Sterlin paritesindeki düşüş nedeniyle Sterlin / Dolar paritesindeki gerilemeler oldukça sınılı kaldı. Hisse senedi piyasalarının da düşüşlere direniyor olması ve aslına bakarsanız yakında yükselişlerin başlayacak olması Sterlin / Dolar paritesinin yakında yükselmeye bile başlayabileceğinin sinyalini veriyor olabilir. BU nedenle düşüşler Sterlin’de alım fırsatı olmaya devam edecektir.

Günlük Strateji: 1,5970’in altı kırılmadığı sürece, 1,5890 seviyesinden 1,6050 hedefiyle alım yapmak üzere beklenebilir.

Günlük Beklenti: Yukarı

Haftalık Beklenti: Yatay

Uzun Vade: Aşağı

Dolar / Yen’de Zahmetli Yükselişe Devam

Doları arzının artmayacağına dair herhangi bir politikanın dünkü toplantıda görülmüş olması Dolar / Yen paritesinin yükselmeye devam etmesine neden oldu. Diğer yandan düşüşlere direnen hisse senedi piyasalarının da destekliyor olması Dolar / Yen paritesinin önümüzdeki günlerde 79’lu seviyelere kadar yükseleceğini gösteriyor. Japonya’dan açıklanan ekonomik verilere bakıldığında Japonya’daki ekonomik durumun da aslında büyümekten uzak kalmış olması bugüne kadar Yen’e güç veren bir faktörlerin ortadan kalmış olmasına nende oluyor. Bu da Dolar / Yen paritesini destekler nitelikte.. Yükselişler devam edecek ancak zor ve zahmetli olacağını her fırsatta yinelemek gerekiyor. Bu nedenle alım yapacaksanız bekleyin ve alın.

Günlük Strateji: 76,50’nin altı kırılmadığı sürece, 76,80 seviyesinden 78,90 hedefiyle ölçülü alım yapmak üzere beklenebilir.

Günlük Beklenti: Yatay

Haftalık Beklenti: Yatay

Uzun Vade: Yukarı

Paralel Piyasalar Altını Desteklemiyor

Dünkü seansta ABD ekonomisinin büyümesinin zor bir dönemde olduğunun FED başkanı Bernanake tarafından dün açıklanması dünya piyasalarındaki korkuların artmasına neden olurken, gün içinde Trichet’in de aynı yönde açıklamaları yapmış olması altının yükselmesini tetikleyen en önemli faktörler oldu. Aslında bakarsanız bugünlerde petrolün, bakırın ve Dow Jones endeksinin yüksek kalmaya devam etmesi Trichet ve Bernanke’nin beklentileriyle tamamıyla ters. Bu noktada altının yükselişi de anlam taşımamakta. Ancak buna karşın gümüş fiyatlarındaki yükselişler, altının yükselişlerini tetiklediğinden ve hafta sonuna girerken dünya ekonomilerinde belirsizliklerin artması altının düşüşlerini bugün için zor kılabilir. Ancak yine de belirgin bir yükseliş olursa altında yine satış yapılması taraftarıyım.

Günlük Strateji: 19032’nin üzeri kırılmadıkça 1927 seviyesinden 1790 Dolar hedefiyle agresif satış yapmak üzere beklenebilir.

Günlük Beklenti: Aşağı

Haftalık Beklenti: Aşağı

Uzun Vade: Aşağı

Petrol 92 Görmeden Satılmaz

Petrol bir yandan ekonomik büyüme konusundaki belirsizliklerin pençesindeyken diğer yandan artmış olan petrol stoklarının bu hafta terse dönmüş olması ve yükselen hisse senetleri petrolün yükselmesine neden oluyor. Diğer yandan durumu bir de Dolar açısından değerlendirdiğimizde Doların yükselişi petrolü normalde düşürmesi gerekirken bunun tam tersinin olması petrolün bu hafta sonuna girerkenki yükselişlerinin sınırlı olmasına neden olabilir. Bu nedenle eğer gün içinde 92’lere yaklaşırsa petrolde satışlar denenebilir.

Günlük Strateji: 92,80’in üzeri kırılmadığı sürece, 92,50 seviyesinden, 91,40 hedefiyle satış yapmak üzere beklenebilir.

Günlük Beklenti: Yatay

Haftalık Beklenti: Aşağı

Uzun Vade: Yatay

Soyada Yükselişlerde Satılır

Soya fasulyesinin hasat zamanına girmiş bulunduğumuz bugünlerde Dolardaki yükselişler ve Çin ekonomisinin tam olarak soyaya olan talebini ne yapacağını göstermemiş olması soya piyasasını kararsız kalmasına ancak 1402 civarında konsolide olmasına neden oluyor. Geçen seneden kalan stokların yüksek olması soya ürünlerinin talebini kısıyor olmasından soya fasulyesinin de talebi nispeten zayıf ancak bu durum her an terse dönebilir ve dönecek de. Ancak öncesinden fonların geçtiğimiz 8 haftadan beri yapmaya devam ettiği alımlar sonrasında yapılacak kar realizasyonlarının bitmediğini düşünüyorum. Bu nedenle yükselişler satış fırsatı olarak değerlendirilebilir.

Günlük Strateji: 1432’nin üzeri kırılmadığı sürece, 1427 seviyesinden, 1392 hedefiyle alım yapmak için beklenebilir.

Günlük Beklenti: Aşağı

Haftalık Beklenti: Yatay

Uzun Vade: Yukarı

Saygılarımla

Okan Aybar

YORUM YAP

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.