Parite dönemden borsaların dönüşü zor - Haber 1Haber 1

Parite dönemden borsaların dönüşü zor

16 Aralık 2011 - 11:14

ABONE OL

Dün borsalarda önceki günlerde gelen satışların ardından bir tepki denemesi vardı. ABD’den gelen ve beklentilerden olukça iyi olan haftalık işsizlik başvuruları bu tepki için kullanıldı. ABD ekonomisinde gelen son verilerin neredeyse tamamı olumlu olmaya devam ediyor. Fakat sorun ABD’de olmadığı için sadece buradan gelen verilere bakarak bir yön tayin etmek çok zor. Bununla birlikte dikkat çeken önemli bir gelişme yaşandı bu sabah, Fitch dünyanın önde gelen 8 bankasının kredi notunu düşürdü, buna rağmen piyasalarda herhangi bir olumsuz reaksiyon oluşmadı. Bu olumsuz haberin göz ardı edilmesi piyasaların başlattığı tepkiyi bir süre daha devam ettirmesi yönünde bir sinyal olabilir. Bu nedenle aşağı yönlü pozisyon taşıyanlar biraz daha temkinli davranmalı. Diğer taraftan henüz yukarı yönlü pozisyon almak için de bir neden görmüyoruz. Özellikle Euro/Dolar paritesinde 1,3050’deki kritik direnç aşılmadığı sürece hisse senetleri tarafında ciddi bir toparlanmadan bahsetmek zor olacak.

İMKB’ye gelince İMKB 30’da 61,500/62,000 aralığı olarak bahsettiğimiz güçlü destek bölgesi son iki günde çalıştı. Bu bölgeden bir tepki gelebileceğini fakat bu tepkinin alım yapmak için erken olacağını belirtmiştik. Bu görüşümüzü korumaya devam ediyoruz. Endekste ilk direnç dün de test edilen 63,000’de fakat daha önemli olan ve bir kırılma işareti verecek olan seviye 63,900’de. Biz bu seviye üzerine hacimli bir çıkış görmediğimiz sürece temkinli davranmaya devam edeceğiz. Gün içinde hacim desteği olmadan bu seviyelere doğru olacak çıkışlarda, stop loss konularak aşağı yönlü pozisyon alınabileceğini düşünüyoruz. Beklentimiz başlayan bu tepkinin çok uzun sürmeyeceği yönünde. Dün içeriden gelen önemli veriler vardı. İşsizlik oranı neredeyse 10 yıllık dip yaptı, bütçe performansı göz kamaştırıcı. Bu veriler biraz olsun umut ışığı olabilir. Fakat çelişkiler de yaratmıyor değil. Ekonominin soğuması için uğraşılan bir dönemde işsizliğin bu denli hızlı düşüş yapması ekonominin çok da soğutulamadığının bir göstergesi. Bütçe fazlası verilmiş olması ise bu ortamda takdire şayan bir gelişme.

Avrupa tarafına bakınca, henüz piyasaları memnun edecek bir açıklama yok. Rusya’nın IMF’ye vereceği 10 milyar dolarlık kredi iyi bir haber ama tutar çok da heyecan verici değil. Muhtemelen önümüzdeki günlerde Çin’den de bu yönde ve daha yüklü tutarlarla bir adım gelebilir. Bunu takip etmek gerekiyor. Zira AB’nin batması ne Rusya’nın ne de Çin’in işine geliyor. En büyük ticari partnerlerden birinin batması bu ülkelerin de sıkıntıya düşmesine neden olacaktır.

Son olarak kısa vadeli ve en büyük riskimize değinelim. Banka not indirimleri ile başlayan süreç yakın bir zamanda ülkelere kayabilir. Kredi derecelendirme kuruluşlarından Euro Bölgesi ülkelerine yönelik not indirimleri yukarı yönlü pozisyon taşıyanların elinde zamanı belli olmayan saatli bomba niteliğinde. Bunun için otomatik stop loss emirleriyle çalışmak olası zararları sınırlayabilir. Dikkatli olmak gerekiyor.


Üzeyir DOĞAN

Kapital Menkul Değerler A.Ş.

Türev Araçlar Birimi / Uzman

uzeyir.dogan@paradergi.com.tr

YORUM YAP

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.