Paritedeki düşüş kısa süreliğine durabilir - Haber 1Haber 1

Paritedeki düşüş kısa süreliğine durabilir

14 Temmuz 2011 - 17:49

ABONE OL

Geçtiğimiz birkaç seanstan beri Avrupa’daki borç krizinin büyüyebileceği ve İtalya, İspanya ve Portekiz’i de etkisi altına alabileceği endişeleri Euro / Dolar paritesinin gerilemesine neden olmuştu. Ancak bu gerileme daha çok Avrupa’daki olumsuz beklentilerden kaynaklanıp Doların dinamiklerinin Dolar olumlu olmamasından kaynaklandığı için dünden itibaren gelen alım dalgası ve Avrupa’daki endişelerin abartıldığı düşüncesi Euronun yükselmesine neden oldu Diğer yandan Bernanke’nin gerekirse para arzını artırmaya devam edebiliriz söylemi ABD’nin borçlanma tavanının artıracağına işaret ederken Dolar faizlerinin düşük kalması Doların gerilemeye devam etmesine neden olabilir. Ancak öncesinde Euro / Dolar paritesinin bir miktar gerileyerek belki de 1,4080 – 1,4110 aralığına kadar düşmesi mümkün. Bu nedenle özellikle bugün ve belki de yarın da dahil olmak üzere yükselişleri satış fırsatı olara değerlendirmek faydalı olabilir.

Önemli ek bir not: Genel durum açısından şunu belirtmekte fayda var ki eskiden olduğu gibi mal fiyatlarındaki artışlar Doların gerilmesine neden olmayacak. Aksine mal fiyatlarındaki yükselişler Doların yükselmesiyle sonuçlanacak. Nedeni şu: Moodys’in yakın bir zamanda ABD’nin kredi notunu düşürebilecek olması yükselen kredi riski nedeniyle Dolar faizlerinin yükselmeye devam etmesine neden olurken dünyada Dolar arzının son iki sene içinde olduğu gibi yüksek kalacak. Hisse senedi piyasaları bundan olumlu etkilenecek bu da mal fiyatların yükselmesine neden olacak. Bu durumda hem Dolar yükselecek hem de mal fiyatları, özellikle de ABD’nin ihraç ettiği buğday, mısır, soya gibi tarım ürün fiyatları yükselecek.

Günlük Strateji: 1,4050’nin altı kırılmadığı sürece 1,4070 seviyesinden 1,4110 hedefiyle alım yapmak üzere beklenebilir.

Günlük Beklenti: Yatay

Haftalık Beklenti: Yatay

Uzun Vade: Aşağı

Sterlin Yükselişlerde Satılabilir

Dünkü seansta Doların yükselmeye devam etmesini durdurmasının temel nedeni düşük Dolar faizleri ve FED başkanı Bernake’nin Dolar arzının yüksek kalabileceğine ve de Moodys’in ABD’nin kredi notunu yakından gözden geçireceğini açıklamasıydı. Bu durum Sterlin / Dolar paritesinin Dolardaki düşüşe bağlı olarak yükselmesine nende olurken İngiltere’de yükseldiği görülen gelirlerin de Sterlinin yükselişinde rolü oldu. Sterlin / Dolar paritesindeki yükseliş bugün bir süreliğine durabilir. Zira Sterlinin yükselmesine nede olabilecek faktörlerden olan hisse senedi piyasalarındaki yükselişler yerini düşüşe bırakmış olması Sterlin olumsuz bir durum olduğundan yükselişlerde Sterlin satılabilir.

Günlük Strateji: 1,6180’in üzeri kırılmadığı sürece, 1,6150 seviyesinden 1,6050 hedefiyle satış yapmak üzere beklenebilir.

Günlük Beklenti: Yatay

Haftalık Beklenti: Yatay

Uzun Vade: Aşağı

Düşüşlerde Dolar / Yen Alınabilir

Mart ayında Japonya’da meydana gelen tsunami sonrasında ekonomik faaliyetlerinin yavaşlamasının ardından yeniden toparlanma eğilimine giren Japon ekonomisi Yen olumlu ekonomik veri üretmeye devam ediyor. Bu durum ekonomik güvensizliğin arttığı bir ortamda güvenli liman olarak görülen Yen’in yükselmesine neden olduğundan Dolar / Yen paritesinin düşmeye devam etti. Dolar faizlerinin de düşük kalması bu duruma neden olurken ABD’de yakında artabilecek olan faizler nedeniyle Dolar / Yen paritesinde yükselişler olabilir. Bu nedenle bugünkü seansta düşüşler alım fırsatı yaratacaktır.

Günlük Strateji: 78,40’ın altı kırılmadığı sürece, 78,60 seviyesinden 80,50 hedefiyle alım yapmak üzere beklenebilir.

Günlük Beklenti: Yatay

Haftalık Beklenti: Yatay

Uzun Vade: Yukarı

Neden Altın Almayın

Dünyada iyi para biriminin olmayıp kötünün iyisi olunca ve ekonomilerdeki olumsuz ekonomik ve finansal görünüm yüzünden faizlerde belirgin gerilemelerin olduğu dünyada altın fiyatları yeni rekorlar kırdı. Ancak şunu belirtmek isterim ki altın fiyatları 1240 Doları geçmesinden bugüne kadar balon olmaya başladı ve dünkü seansta bu durum artarak devam etti. Altın dünyada kağıt varlıklara olan güvenin azaldığı zamanlarda yükselir. Bu nedenle ABD’de borç tavanının yükseltilememiş olması ya da bu konuda anlaşmazlığın olduğu bir ortamda dünyadaki fazla para hisse senedi piyasalarına akamazken tek adres altın olduğundan altın yükseliyor. Ancak yine belirtmek isterim ki altındaki yükseliş bir çaresizlikten kaynaklanırken bu aşamada oluşan bu balonun ne zaman patlayacağını tahmin etmek zor. Bu nedenle o gün altının yükseleceğini düşünsem de altını düşüşlerde almak yerine yükselişler sonrasında günlük satışlar yapmak bence daha doğru olacaktır.

Günlük Strateji: 1608’in üzeri kırılmadıkça 1605 seviyesinden 1572 Dolar hedefiyle çok ölçülü satış yapmak için beklenebilir.

Günlük Beklenti: Yatay

Haftalık Beklenti: Yatay

Uzun Vade: Aşağı

Petrol Kısa Vadede Geriler Haftalık Bazda 103 Var

Petrol ve benzin stoklarındaki gerilemeler son zamanlarda petrolün talebinin artmış olduğunu gösterirken, diğer yandan yükselişini durduran Doların yeniden gerilemeye başlamış olması petrolün yükselmesine neden olabilir. Ancak buradaki tek risk, Doların çok kısa vadede yeniden yükselebilecek olması ve hisse senedi piyasalarında son iki günden beri alımların yerini satışa baskısına bırakmış olması petrolün yükselişinin bugünlük duraksamasına neden olabilir. Bu nedenle bugün içinde yükselişler satış fırsatı olarak devam edebilir ancak şunu gözden çıkartmamak lazım ki petrol fiyatları çok uzak olmayan bir zamanda 103 Dolara yeniden ulaşabileceğini teknik duruma baktığımda görebiliyorum. Çok kısa vadede yükselişlerde satılabilir ama bir haftalık süreçte 103’lere kadar ulaşabilir.

Günlük Strateji: 99,80’in üzeri kırılmadığı sürece, 99,60 seviyesinden, 95,80 hedefiyle satış yapmak üzere beklenebilir.

Günlük Beklenti: Aşağı

Haftalık Beklenti: Yatay

Uzun Vade: Yatay

Soyada Yükseliş Spekülasyonu Arttı

Dünyada Doların yeniden gerilemeye başlaması emtia fiyatlarının da yeniden yükselişini tetiklerken petrol fiyatlarının da yapmış olduğu yükseliş sonrasında soya fasulyesi fiyatlarında yükseliş oldu. Ancak soyadaki yükseliş aslında petrolden ziyade mısır fiyatlarında görülen yükselişti. Çin’in ABD’den ithal ettiği mısırın fazlalığı soyaya olan talebin düşük kalabilecek olması soya talebini düşürürken, diğer yandan ABD’deki kuru hava dolayısıyla soya arzının düşebilecek olması riskleri eşitliyor. Son olarak fonların yaptığı alımlar yükselirken, düşen açık pozisyon sayısına rağmen spekülatif olarak soyanın yükselmeye devam edebileceği daha ağır basıyor.

Günlük Strateji: 1352’in altı kırılmadığı sürece, 1357 seviyesinden, 1390 hedefiyle alım yapmak için beklenebilir.

Günlük Beklenti: Yatay

Haftalık Beklenti: Yukarı

Uzun Vade: Yukarı

Saygılarımla

Okan Aybar

YORUM YAP

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.