Petrol fiyatları anlık takipte - Haber 1Haber 1

Petrol fiyatları anlık takipte

06 Mart 2012 - 10:26

ABONE OL

Küresel ekonomik büyüme için karışık veriler geliyor. Çin’in büyüme beklentisini %8’den %7,5’e düşürmesi ilk önemli haber. Çin’in izleyeceği ekonomik politikalar küresel ekonomik büyüme için de itici güç niteliğinde. Çin’in daha düşük bir büyümeyi benimsemesi küresel talebi de ciddi oranda azaltacaktır. Küresel ekonomi için olumlu haber ise yine ABD tarafından geldi. ABD’de şubat ayında ISM imalat dışı sektör PMI endeksi 56,8’den 57,3’e çıkarak ekonomideki olumlu seyri teyit etti.

Bu hafta ABD’den gelecek veriler içinde istihdam verilerinin ön plana çıkacağını artık bilmeyen kalmadı. Cuma günü açıklanacak tarım dışı istihdam rakamlarında 200 binin üzerinde artış beklentisi var. Verinin beklentileri karşılaması ya da beklentilerden iyi gelmesi piyasaları kısa vadede tetikleyebilir fakat çok kısa bir süre içinde ABD’de üçüncü parasal genişlemenin rafa kalktığı ve düşük faiz politikasından çıkışın erkene alınabileceği düşüncesi ağırlık kazanabilir. Bu durum da satışlara neden olabilir. ABD’den gelecek olumlu verilerin mutlaka AB ve Asya tarafından da desteklenmesi gerektiğini düşünüyoruz.

Tek başına ABD’den gelen iyimser veriler piyasaları taşımaya yetmiyor. ABD’den gelecek iyi bir istihdam rakamı AB tarafından gelecek ufak çağlı da olsa iyimser bir haber ya da veri ile desteklenirse yeni bir ralli süreci yaşanabilir. Bu durumda ekonomik büyüme beklentisi, parasla genişleme beklentilerinin üzerine çıkar.

AB’de toparlanma şart

Küresel büyümenin önündeki en büyük engel AB olmaya devam ediyor. Burada en büyük sorun ekonomik verilerin Almanya ve Fransa dışında çok zayıf seyrediyor olması. Bunun yanında Yunanistan’da devam eden tahvil takası süreci de endişe yaratıyor. En büyük 12 kurumun bu sürece dahil olacağını açıklaması çok olumlu. Bizce geri kalan kısımda da çok fazla sorun çıkmayacaktır ama yine de süreç netleşene kadar spekülasyonların devam etmesi muhtemel. Bu nedenle bu hafta bu konudaki gelişmeleri de izleyeceğiz.

Petrol fiyatları bahane olabilir

Küresel büyümenin önündeki en büyük endişelerden biri petrol fiyatları. Uzun süredir 120 doların üzerinde kalan Brent petrolde fiyatların izleyeceği seyir hisse senedi endekslerinde de yönü tayin edecek gibi duruyor. Petrol fiyatlarının 127 dolar ve üzerine olacak hareketleri hisse senedi endekslerinde çok sert düzeltmelerin yaşanmasına enden olabilir. Bu durumda bizim gibi cari açığı yüksek ve nedeni enerji ithalatı olan ülkelerin daha fazla etkilenmesi kaçınılmaz olacaktır. Bu durumda TL’nin ve hisse senetlerinin hızla değer kaybetmesi beklenebilir. Aksi durumda yani Brent petrolün 120 doların altına sarkarak düşüş eğilimine girmesi hisse senetlerinde yeni bir ralli süreci yaşatabilir. Bu nedenle gün içinde ya da biraz daha orta vadede işlem yapan yatırımcıların petrol fiyatlarını yakından takip etmesi gerekmektedir. Bugün önemli bir haber ve veri akışı yok. Daha çok teknik dinamikler ve bahsettiğimiz gibi petrol fiyatları ön plana çıkabilir.

Üzeyir DOĞAN / Araştırma Müdürü
MARBAŞ Menkul Değerler
uzeyir.dogan@marbasmenkul.com.tr

YORUM YAP

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.