Piyasa hangi bahaneyi kullanacak? - Haber 1Haber 1

Piyasa hangi bahaneyi kullanacak?

24 Haziran 2011 - 10:18

ABONE OL

Dolar, emtialardaki ve hisselerdeki gerilemeler sayesinde yükselmeye devam ediyor. Dünkü seansta Dolar faizlerinde yukarı yönlü bir hareket olmasa da özellikle emtia fiyatlarında yaşanan gerilemeler Doların değer kazanmaya devam etmesine neden olabilir. Parite yakın bir zamanda kırılma noktasına gelecek ve belirgin bir yön çizmek üzere hareketlenecektir. Bu noktada teknik seviyeler önemli olacaktır. Temel açıdan bakıldığında Doların yükselmesine de düşmesine de neden olabilecek bir sürü neden varken piyasanın hangi faktörü bahane olarak kullanarak yön bulacağını şimdiden bilmek zor ancak teknik kırılmalar dikkate alınarak hareket edilebilir. Bu nedenle teknik kırılmaların yaşanacağı 1,41’in altı ya da 1,45’in üzeri geçilene kadar pozisyonlarda ısrarcı olmamak gerekiyor. Ben ABD’nin borçlanma eşiğinin sonuna yaklaşıldığı ve emtiaların yeniden yükselme eğilimi göstermesinin arifesinde paritenin yükselmek isteyeceğini düşünüyorum. Bu nedenle bugünlerde aşağı yönlü oluşacak düşüş hareketleri alım fırsatı olarak değerlendirilebilir.

Günlük Strateji: 1,4130’un altı kırılmadığı sürece 1,4150 seviyesinden 1,4260 hedefiyle alım yapmak üzere beklenebilir.

Günlük Beklenti: Yatay

Haftalık Beklenti: Yatay

Uzun Vade: Aşağı
Sterlin Baskı Altında

Doların yükseliş sürecinin devam ediyor olması Sterlin / Dolar paritesinin de gerilemesine neden oldu. Diğer yandan İngiltere’de konut kredilerinin artması ve ciroların azalması Sterlin faizleri üzerindeki baskıları artırmaya devam ederken Sterlin hem Dolar, hem de faizleri neredeyse sıfır olan Yen karşısında da geriledi. Doların ısa vadede az bir miktar daha yükselişini beklediğimde Sterlin / Dolar paritesinin daha gerilemeye devam edebileceğini düşünüyorum. Bütün bu bahsettiğim faktörler kendi çağında yön bulurken, Euro / Sterlin paritesindeki hareketlenme eğer 0,8950’nin üzerinde olabilecek bir kırılmaya neden olursa, o zaman Sterlin / Dolar paritesinin 1,57’ye kadar gerilemeler devam edebilir ama öncesinde dalgalanmalar devam edebilir. Kısa vadede Sterlin / Dolar paritesinin düşüşlerinin sınırlanacağını ve yeniden yükselişlerin görüleceğini düşündüğümden olası düşüşlerin alım fırsatı olarak değerlendirilebileceğini düşünüyorum.

Günlük Strateji: 1,5930’un altı kırılmadığı sürece, 1,5950 seviyesinden 1,6080 hedefiyle alım yapmak üzere beklenebilir.

Günlük Beklenti: Yatay

Haftalık Beklenti: Yatay

Uzun Vade: Aşağı
Dolar / Yen Alımlarla Desteklenir

Dolar faizlerinde yukarı yönlü bir hareket olmasa da hisse senedi piyasalarının yükselmiş olması Doların yükseldiği bir günde Dolar / Yen paritesinin yükselmeye devam etmesine neden oldu. Dolar / Yen paritesinin bu yükselişini belki hız kazanarak devam etmeyebilir ancak olası düşüşler yeni alım fırsatlarını beraberinde getirebilir. Bunun nedeni, zaten bir süredir gerilemeye devam eden Dolar faizlerinin toparlanan hisselere paralel olarak yükselebilecek olması Dolar / Yen paritesinde önceden alımların oluşmasına neden olursa parite bugünlerde güçlü kalmaya devam edecektir. Bu nedenle düşüşlerde alım yapılabilir.

Günlük Strateji: 80,10’un altı kırılmadığı sürece, 80,30 seviyesinden 81,30 hedefiyle alım yapmak üzere beklenebilir.

Günlük Beklenti: Yatay

Haftalık Beklenti: Yatay

Uzun Vade: Yukarı
Altın 1460’a Bakıyor

Dünyada bedava Doların gittikçe azalma eğiliminde kalacağı beklentisi ve emtia fiyatlarındaki gerilemelerin devam ediyor oluşu, Çin ekonomisindeki büyümenin durma noktasına gelmesi ve petrol fiyatlarındaki düşüşlerin enflasyon baskıların azalacağına dair beklentilerin güçlenmesine neden olması dün oluşan düşüş momentumu sonrasında altının 1460 hedefinin açılmasına neden oldu.

Günlük Strateji: 1532’in üzeri kırılmadıkça 1528 seviyesinden 1512 Dolar hedefiyle satış yapmak için beklenebilir.

Günlük Beklenti: Yatay

Haftalık Beklenti: Aşağı

Uzun Vade: Aşağı
Petrol Düşer Ama Bekleyin

EIA’nın 60 milyon varil Petrol arzını artırması ve ABD’nin bu arz sürecinde arzın yarısını desteklemesi Doların olası zayıflık dönemine girmesi durumunda dahi petrolün gerilemesine neden olmasına neden olabilir. Petrol 96,10’un altını kırmasıyla 88 Dolar hedefini oluşturduğunu belirtmiştim. Bu hedef devam edecek ancak öncesinde hisselerdeki yükselişlere bağlı olara yükselişler olabilir. BU da 88 hedefiyle satışların gerçekleşmesine neden olabilir. Petrolün belirgin yükselişleri satış fırsatı olur. Acele etmeyin ve 95’e yaklaşması durumunda satış yapınız. Ya da düşüşlerde alım yapınız ve yaparken Dow Jones satınız.

Günlük Strateji: 90,10’un altı kırılmadığı sürece, 90,30 seviyesinden, 92,50 hedefiyle alım yapmak üzere beklenebilir.

Günlük Beklenti: Yatay

Haftalık Beklenti: Yatay

Uzun Vade: Yatay
Soyada 1278’i Bekleyin

Petrolde oluşan gerilemeler, Doların yükselmesi ve soya arzının yüksek olması soya fiyatlarının sert bir şekilde beklediğimiz düşüşü yapmasına neden oldu. 1300 seviyesine kadar gerileyen soya, yakın vadede gerilemeye devam edebilir. Ancak bunun anlamı satış yapmak olmamalı. Bence 1278’e kadar bekledikten sonra alım yapmak faydalı olur. Sonuçta Çin’in soya ithalatını azaltmış olup rezervlerini kullanması soyanın ilk etapta talebini düşüş ancak Eylül’den sonra belirgin yükselişler olacaktır.

Günlük Strateji: 1292’in altı kırılmadığı sürece, 1295 seviyesinden, 13010 hedefiyle alım yapmak için beklenebilir.

Günlük Beklenti: Yatay

Haftalık Beklenti: Yatay

Uzun Vade: Yukarı

Saygılarımla

Okan Aybar

YORUM YAP

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.