Piyasanın bilinç altı ne? - Haber 1Haber 1

Piyasanın bilinç altı ne?

07 Ocak 2011 - 11:23

ABONE OL

ABD’den açıklanan perakende satışlar ve istihdam verileri son birkaç günden beri Dolar olumlu açıklanan verilerle hiç uyum göstermeyecek şekilde Dolar olumsuzdu. Bu durum Dolar faizlerini geriletmiş olsa da düşüş çok fazla belirgin olmadı. Bunun anlamı piyasanın daha sonra açıklanacak olan verilerin yeniden Dolar olumluya döneceğine inandığını gösteriyor. Bir diğer deyişler dün açıklanan ekonomik veriler Dolar’ın yükselişini kıracak kadar yeterli değildi. Son zamanlarda 1,3080 destek seviyesiyle oldukça fazla flört eden parite sonunda bu seviyenin kırılmasıyla yeni hedefini 1,2960 yapmış oldu. Son zamanlarda altın fiyatlarındaki gerilemeler diğer emtia fiyatlarının hareketini yansıtmıyorken Dolar’ın yükselişine paralel olarak hareket eden altın piyasanın bilinç altını oldukça güzel yansıtıyor. Bunun anlamı ekonomik toparlanma sürecinin devam edecek olduğunun düşünülmesi Dolar faizlerini yükseltirken risk iştahının da aynı şekilde artıyor olması Dolar’ın güçlendiriyor. Bu durum tersine dönmedikçe Euro / Dolar paritesi 1,2960’a kadar düşüşünü sürdürebilir.

Günlük Strateji: 1,3110’un üzeri kırılmadığı sürece, 1,2960 hedefiyle 1,3090’dan ölçülü miktarda satış yapmak üzere beklenilebilir.

Günlük Beklenti: Yatay

Haftalık Beklenti: Yatay

Uzun Vade: Aşağı

Sterlin Dolar’a Direnebilir

Önceki gün inşaat sektörünün küçülmeye başladığını görmemizin ardından dünkü seansta hizmet sektörünün de İngiltere’de küçülmüş olması Sterlin’in Dolar karşısında bir yara daha almasına neden oldu. Diğer yandan Dolar’ın da yükseliyor olması paritenin gerilemekten başka bir çaresi olmadığını gösterdi. Dikkat ederseniz ABD’den açıklanan Dolar olumlu veriler sonrasında faizlerin bir süredir yükselişini durdurduğunu görüyoruz. Buna karşın Sterlin faizlerinin daha iyi performans gösterdiğini göz önünde bulundurursak Sterlin’in düşüşleri sınırlı kalabilir.

Günlük Strateji: 1,5340’ın altı kırılmadığı sürece, 1,5520 hedefiyle 1,5380’den ölçülü miktarda alım yapılabilir.

Günlük Beklenti: Yatay

Haftalık Beklenti: Yatay

Uzun Vade: Aşağı

Dolar / Yen Sürpriz Yaparak Yükselebilir

Dolar / Yen paritesi önceki günkü güçlü duruşuna dün de devam edince Dolar / Yen yükseliş eğilimini sürdürdü. Dolar / Yen paritesi uzun bir süredir gereksiz olarak düşündüğüm bir satış baskısı altında kaldı. Öyle sanıyorum ki önceki günkü yükseliş yakın zamanda oluşabilecek bir yükselişin öncü göstergesi olabilir. Eğer 83,50’nin üzeri kırılırsa parite kısa bir zamanda 85,50’ye kadar yükselebilir. Dolar faizleri bir süredir yükselişi durdurmuş olsa da Japonya’da faizler cephesinde bir yükseliş olmadığından hisse senedi piyasalarının da olumlu etkisiyle Yen değer kaybetmeye devam edecektir. Dolayısıyla paritedeki yükselişler devam edebilir.

Günlük Strateji: 83,50’nin üzeri kırılırsa 83,10’dan stoplanmak üzere 8470 hedefiyle 83,50’den alım yapılabilir.

Günlük Beklenti:Yukarı

Haftalık Beklenti: Yukarı

Uzun Vade: Yukarı

Altın Düşmeye Devem Edebilir

Fonların önceki gün yaptığı satışlar sonrasında dünkü seansta da düşmeye devam eden altın ilk desteğini 1368’de buldu. Ancak daha önce de belirttiğim gibi faiz oranlarının dünyada yükselmeye devam etmesi bir süre daha altını baskı altında tutacak gibi gözüküyor. Dünyada artan risk iştahı ve buna bağlı olarak altının alınmasına neden olan faktörlerin azalmış olması ve de Dolar’da görülen yükseliş süreci altını düşürecektir. Ancak altındaki dalgalanmaların belirginliğini göz önünde bulunduracak olursak son üç seanstan beri görülen düşüşün belirginli üzerine piyasa bir miktar toparlanmak isteyebilir. Bu nedenle yükselişler satış fırsatı olarak değerlendirilebilir.

Not: Yönetilmeksizin sadece alım yaparak yönetilen altın fonlarından uzak durun.

Günlük Strateji: 1387’nin üzeri kırılmadığı sürece 1376 hedefiyle 1384’ten çok ölçülü miktarda açığa satış denenebilir.

Günlük Beklenti: Yatay

Haftalık Beklenti: Yatay

Uzun Vade: Aşağı

Petrol Piyasası Aşırı Dalgalı

ABD’de açıklanan istihdam raporunun olumsuz olması gün içinde yükselmeyi deneyen petrolün derhal gerilemesine neden oldu. Önceki gün açıklanan petrol stoklarındaki gerilemeye karşın petrol ürün stoklarındaki artış da göz önde bulundurulursa petroldeki düşüş gerçekleşmiş oldu. Petroldeki grafiğe bakacak olursanız son dört seanstan beri petrol bir trader mezarlığı oluşturacak genişlikte aşırı sert dalgalanmalar içinde hareket ettiğini gördük. Burada asıl görmemiz gereken şey yükseliş bekleyenlerle düşüş bekleyenler arasında çok sert bir kavganın var olduğudur. Bu nedenle eğer petrolde 92,50 kırılırsa veya 87,50’nin altı kırılırsa bir taraf çok fena yanılacağı için stoplar hareketin hangi taraf doğru kırılma olduysa o tarafa devam edeceğini gösteriyor.

Günlük Strateji: 89,70’in üzeri kırılmadığı sürece 88,70 hedefiyle 89,50’den çok ölçülü miktarda satmak için beklenilebilir.

Günlük Beklenti: Yatay

Haftalık Beklenti: Yatay

Uzun Vade: Yatay

Saygılarımla

Okan Aybar

YORUM YAP

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.