Ralli yeni mi başlıyor, düzeltme zamanı mı? - Haber 1Haber 1

Ralli yeni mi başlıyor, düzeltme zamanı mı?

29 Şubat 2012 - 10:11

ABONE OL

Avrupa Merkez Banaksı (AMB) bugün ikinci likidite ihalesine çıkacak. Uzun zamandır piyasalar bu günü bekliyordu. Hatırlanacak olursa AMB aralık ayındaki ilk ihalede bankalara 489 milyar euro likidite sağlamıştı. Bugünkü ihale için beklentiler 200 milyar ile 1 trilyon Euro arasında çok geniş bir yelpazeye yayıldı. Ağırlıklı görüş ise 500-600 milyar euroluk bir tutarın ortaya çıkması. Bernanke’nin akşam yapacağı konuşmayı da göz önünde bulundurarak, bugün buradan gelecek rakamın piyasaların tamam mı devam mı kararını vermesinde etkisinin olacağını düşünüyoruz.

Tutarın 600-700 milyar üzerinde olması durumunda yeni bir ralli süreci yaşanabileceğini düşünüyoruz. Tutarın 500 milyar euronun altında kalması durumunda ise sert bir düzeltme süreci başlayabilir. Bununla birlikte tutarın 1 trilyon Euro ve üzerinde bir rakam gelmesi bankalara yönelik endişeleri arttırabilir. Atılan tüm adımlara rağmen bankaların likidite ihtiyacının yüksek seyretmeye devam ettiği ya da kontrolsüz risk aldıkları algısı beklenenin aksine çok yüksek tutarların negatif etki yaratmasına neden olabilir. Bu ihale haftanın en önemli gündemlerinden biri iken, FED’den gelecek parasal genişleme mesajlarının da buradan çıkacak kararı desteklemesi gerekeceğini düşünüyoruz.

Her iki kurum da genişlemeye yeşil ışık yakmaya devam ederse tüm varlıklarda soluksuz bir yükseliş başlayabilir. ;Tersi durumda ise şu anki fiyatlar çok pahalı kalacaktır.
Dış ticaret açığına dikkat
Bugün içeride açıklanacak en önemli veri saat 10:00’da açıklanacak olan ocak ayı dış ticaret rakamı olacak. Dış ticaret açığı geçtiğimiz yıl ocak ayında 7 milyar 353 milyon dolar olarak gerçekleşmişti. Kurdaki artışın etkilerini ocak ayında net bir şekilde göreceğimizi tahmin ediyoruz. Açıklanacak bu veri alınan önlemlerin işe yarayıp yaramadığını gösterecek. CNBC-E anketine göre 6,1 milyar dolarlık bir açık beklentisi var. Bu rakamın 5 milyar dolar altında gerçekleşmesi İMKB’de çok sert yükselişler getirebilir. 6,5 milyar dolar ve üzerindeki rakamlarda ise sert satışlar görebiliriz.

Akşam Bernanke ve FED’i dinleyeceğiz
Bugün 17:00’da FED Başkanı Bernanke, Temsilciler Meclisi’nde ekonomi ile ilgili bir sunum yapacak. Bernanke gelen olumlu verilere rağmen parasal genişleme mesajı verebilecek mi merak ediyoruz. FED içinden parasal genişlemeye karşı olan üyelerin ve faizlerin 2014’ten önce artırılması gerektiğini savunanların olduğunu biliyoruz. Açıklanan olumlu veriler bu kesimin elini güçlendirirken, Bernanke’nin üçüncü parasal genişlemeye bakış açısında bir değişim yapıp yapmadığını bugünkü konuşmasında görebiliriz. Bernanke açıklanan olumlu verilere rağmen parasal genişleme senaryosunun canlı olduğunu vurgularsa likidite rallisi güçlenerek devam edebilir.

Bu nedenle akşam saatlerinde önce Bernanke’yi ardından da 21:00’da açıklanacak olan FED “Beige Book” Bölgesel Ekonomik Aktivite Raporunu takip ediyor olacağız. Özetle Draghi ve Bernanke bugün piyasalara istediklerini verecek olursa ralli kaldığı yerden devam edecektir, aksi takdirde sert düzeltmelere hazırlıklı olunmalı.


Üzeyir DOĞAN / Araştırma Müdürü
MARBAŞ Menkul Değerler

uzeyir.dogan@marbasmenkul.com.tr
Telefon: (0212) 286 30 00

YORUM YAP

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.