Reaktif AMB’den proaktif AMB’ye - Haber 1Haber 1

Reaktif AMB’den proaktif AMB’ye

07 Mart 2011 - 10:03

ABONE OL

Geçtiğimiz hafta Avrupa Merkez Bankası’nın Nisan ayında faiz artıracağı sinyalinin verilmesi Euro / Doklar paritesinin derhal yükselmesine neden oldu. Avrupa’nın reaktif ekonomik yaklaşımının proaktif politikaya dönmüş olması piyasada bir sürpriz olunca Euro / Dolar paritesinin 1,43’teki teknik hedeflerini temel durumlar da desteklemiş oluyor.

Her ne kadar teknik hedeflerin ulaşılabileceği konuşulsa da Çin’in hafta sonunda enflasyonu kontrol altında tutmak için hareket edeceğini bir kez daha yenilemesi Çin’den de yeni faiz artırımlarının gelmesine neden olabilir ki bu durum ilk etapta hafta içinde Dolar’a yarayan bir gelişme olarak düşünülebilir. Her ne kadar bu durum Dolar olumlu olsa da bugünlerde Dolar’ı ve diğer bir çok para birimini etkileyecek olan ana faktörün bütçe açıkları olduğunu unutmayalım. Yatırımcıların odak noktasında olacak olan bütçe açıklarının Dolar olumsuz olması hafta içinde oluşacağını beklediğim düşüş hareketlerinin Euro / Dolar paritesinde alım fırsatları yaratacağını düşünüyorum.

Günlük Strateji: 1,3870’in altı kırılmadığı sürece, 1,3980 hedefiyle 1,3900’dan alım yapmak üzere beklenebilir.

Günlük Beklenti: Yatay

Haftalık Beklenti: Yatay

Uzun Vade: Aşağı
Sterlin Güçlü, Dolar Zayıf

Piyasaların ana teması Dolar’ın gerilmesiyle oluştuğu için, Sterlin de Dolar’ın zayıflığı karşısında güçleniyor. Ancak bu hafta içinde İngiltere’den açıklanacak olan para arzını gösterecek olan veriler eğer Sterlin’in para arzının gerilediğini gösterirse o zaman Sterlin faizlerinin de yükselme ihtimali artar. Bugün Avrupa Merkez Bankası’nın faiz artıracağı yönündeki açıklamalar varken aynı yönde açıklamalar İMB ile ilgili açıklanmayacak olsa da piyasa bu beklentiyi satın almak isteyebilir. Bu da zayıf Dolar ortamında zaten çok daha önce gerilemiş olan Sterlin’in yükselmesine neden olabilir.

Günlük Strateji: 1,6210’un altı kırılmadığı sürece 1,6310 hedefiyle 1,6230’dan alım yapmak üzere beklenebilir.

Günlük Beklenti: Yatay

Haftalık Beklenti: Yukarı

Uzun Vade: Aşağı
Dolar / Yen’i Bekleyin

Hisse senedi piyasaları yükselen petrol fiyatları karşısında gerileme eğilimi gösterirse bu durum Dolar faizlerinin ilk etapta düşmesine neden olabileceği için Dolar / Yen paritesi bu hafta başında olduğu gibi haftaya zayıf açılabilir. Bu durum belki de paritenin yeniden 81,70’li seviyelere kadar gerilemesiyle sonuçlanabilecek olsa da ABD’de hisse senedi piyasaları kolay gerilemeyecek. Bu arada yükselme ihtimali olan Dolar faizleri ve Dolar’ın düşüşünün teknik düzeltmesi küresel anlamda görülecek olursa o zaman Dolar / Yen paritesi 82’nin hemen altına gerilemesinin ardından yeniden yükselmek isteyebilir. O halde ilk etapta gerileyeceğini beklediğim Dolar / Yen paritesi için bekleyip 82’nin altında bir seviyelerde alım yapmak daha az riskli olabilir. Buradaki asıl risk G20 toplantısında ülkelerin bütçe açıkları göz önünde bulundurarak para birimlerinin değerlenmesi gerektiği karara bağlanmış olmasıdır. Eğer ABD’den bu hafta açıklanacak olan aylık bütçe açığı verileri Dolar olumsuz açıklanırsa o zaman Dolar / Yen paritesi 81,70’teki desteğini kırmaya çalışır. Hiç olmazsa bu hafta içinde bu desteğin kırılma çabalarını göreceğimizi düşünüyorum. O halde alım yapılacaksa beklemek yine faydalı olur.

Günlük Strateji: 81,50’nin altı kırılmadığı sürece 82,90 hedefiyle 81,70’ten alım yapmak üzere beklenebilir.

Günlük Beklenti: Yukarı

Haftalık Beklenti: Yatay

Uzun Vade: Yukarı
Altını Etkileyen Faktörler Belirsiz

Dünyada artması beklenen faizler karşısında emtia fiyatlarında, özellikle petroldeki yükselişler, devam ettikçe altın fiyatları da bu enflasyonist baskı karşısında yükselmekten başka bir çare bulamıyor. Diğer yandan IMF’nin bundan böyle tüketicilerin yüksek gıda fiyatlarına alışmaları gerektiğini söylemiş olması eğer yatırımcı güvenini kıracak olursa o zaman oluşacak olan güvensizlik hisse senedi piyasalarında satış getirebilir. Bu da altın için bir alım nedeni daha olur. Diğer yandan Çin’in yakın zamanda Yuan’ı yükseltmek ve ekonomisini yavaşlatmak adına daha az adım atacağını söylemesi de altını yükseltir. Her şey altının yükselebileceğine işaret ediyor. Dolar’ın gerilemesi de buna destek veriyor ama yine de 1440 Dolar’ın üzeri kırılmadığı sürece altının kısa vadede yükseleceği yönünde kuşkularım var. En azından çok kısa vadede bu etkenlere bağlı olarak bir hareketin olmayacağı çünkü bu etkenlerin yaratacağı asıl resim henüz hala ortaya çıkmadı. Bekleyip görmek en iyisi.

Günlük Strateji: 1443’ün üzeri kırılmadığı sürece, 1432 hedefiyle, 1440’tan çok ölçülü miktarda satış yapmak üzere beklenebilir.

Günlük Beklenti: Yatay

Haftalık Beklenti: Yatay

Uzun Vade: Aşağı
Petrole Karşı Dururken Dikkat Edin

Geçen hafta içinde Kaddafi’nin petrol tesislerini bombalamış olması ve Kuzey Afrika’da ve Orta Doğru’da olan petrol havzalarında yaşanan olaylar petrole yükseliş momentumu kazandırdı. Bu hareket yükseliş hareketlerini tetiklerken 112 kısa vadeli hedef olarak belirdi. Bu beklenti zaten bir süre vardı ama bu eğer gerçek olursa çok erken olacak. Petrol fiyatları bu sabah Çin’in Yuan’ı güçlendirme sürecinin sonuna gelmiş olduğunu açıklamasıyla yükselmeye devam etti Yani bir tarafta petrol arzı tehlikedeyken, diğer taraftan Çin’in talebi kısma yönündeki politikalarının sona ermeye yakın olduğunu açıklanmış olması petrole güç veriyor. Bu noktada alış yapmak bunca yükselişin ardından küçük yatırımcıya göre bir şey değil ama satış yapmak da dünyaya meydan okumak anlamına geliyor. O halde çok kısa aralıklı stoplarla ve çok az miktarlarla bekleyip ondan sonar açığa satışlar denemek en iyisi olabilir.

Günlük Strateji: 107,70’in üzeri kırılmadığı sürece 1025,80 hedefiyle 107,20’den çok ölçülü miktarda açığa satış yapmak üzere beklenebilir

Günlük Beklenti: Yatay

Haftalık Beklenti: Yatay

Uzun Vade: Yatay

Saygılarımla

Okan Aybar

YORUM YAP

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.