Risk azaldıkça Euro yükselir - Haber 1Haber 1

Risk azaldıkça Euro yükselir

20 Temmuz 2011 - 10:38

ABONE OL

Dünyadaki hisse senedi piyasalarının geneline yayılan olumlu hava Euro / Dolar paritesinin düşüşünü durdurdu. ABD’nin borçlanma haddini artırma konusunda bir sorun oluşmayacağı bilinse de piyasada bu konuyla ilgili yapılan spekülasyonlar, Doların borçlanma haddinin düşürülmesi sonucu yapacak düşüşüne de engel oluyor. Avrupa’da açıklanan ZEW endeksleri de Avrupa’da bugünkü durum olumlu olsa da beklentilerin olumsuz olduğunu gösterdi. İşte bütün bu faktörleri bir araya getirdiğimizde grafikte görüldüğü gibi Euro / Dolar paritesinin beş seanstan beri neden yönsüz kaldığını görebiliriz.

Hisse senetlerinin genele yayılmış yükselişinin Euro / Dolar paritesinin yükseltici etkisini bugün ve önümüzdeki günlerde kendisini gösterecektir. Avrupa’daki Yunanistan CDS’lerinin (Credit Default Risk) belirgin şekilde gerileme kaydetmiş olması güvenli liman ihtiyacını kısa vadede azaltacağı için bu durum Euro’nun işine gelebilir. Bu nedenle düşüşlerde Euro alınabilir.

Günlük Strateji: 1,3980’in altı kırılmadığı sürece 1,4010 seviyesinden 1,4230 hedefiyle alım yapmak üzere beklenebilir.

Günlük Beklenti: Yukarı

Haftalık Beklenti: Yatay

Uzun Vade: Aşağı

Sterlin Yükselişe Daha Yakın

Dünyanın geneline yayılmış hisse senedi piyasalarındaki yükselişler belki de en çok Sterlinin işine geliyor. Bu noktada hemen belirtmek gerekiyor ki 1,6040 oldukça önemli bir destek oluştururken son beş seanstan beri oluşan konsolidasyon süreci önümüzdeki günlerde olası bir yükselişe işaret ediyor. Burada dikkat edilmesi gereken tek husus Sterlinin on yıllık faizlerinde görülen gerilemelerdir. Ancak buna karşın Dolar faizleri de gerilemeye devam ediyor olduğundan yine de kısa vadede yükselişlerin görülmesinin daha yüksek olasılıklı olduğunu düşünüyorum. Düşüşlerde alım yapmak üzere beklemek faydalı olabilir.

Günlük Strateji: 1,6010’un altı kırılmadığı sürece, 1,6030 seviyesinden 1,6210 hedefiyle alım yapmak üzere beklenebilir.

Günlük Beklenti: Yukarı

Haftalık Beklenti: Yatay

Uzun Vade: Aşağı

Dolar / Yen Yükselebilir

Yükselen hisse senedi piyasaları Dolar / Yen paritesinin yükselmesine neden olabilecek bir faktörken Dolar faizlerindeki düşüşler paritenin yukarı yönlü hareketini engeller nitelikte. Ancak son günlere Dolar / Yen paritesinin yükselişine engel olan asıl faktör dünyada artan riskten kaçınma olgusunun ağır basmasıydı. Son iki günden beri önce azalan risk korkusu şimdi azalmaya başlayabileceği için önümüzdeki günlerde Dolar / Yen paritesinde yükselişler görülebilir.

Günlük Strateji: 78,30’un altı kırılmadığı sürece, 78,60 seviyesinden 81,10 hedefiyle alım yapmak üzere beklenebilir.

Günlük Beklenti: Yatay

Haftalık Beklenti: Yatay

Uzun Vade: Yukarı

Altının Gün içi Yükselişleri Satış Fırsatı Yaratabilir

Yükselen hisse senedi piyasaları ve Avrupa’daki CDS’leirn gerilemesi altının yükselmesini durduran önemli bir faktör oldu. Bu durum, rekorlar kıran altının kısa vadede teknik bir düzeltme yapabilmesi için iyi bir bahane de oldu. Ancak altının daha sürekli gerileyebilmesi için Dolar ve Euro faizlerinde yükselişlerin daha belirgin olması lazım. Oysa bugüne bakıldığında faiz cephesindeki durum altının yükselmesi için yeterli olabiliyor. 2 Ağustos tarihinden önce ABD’nin borçlanma haddi meselesi çözecek olması Dolar faizlerinin de yükselmesini gündeme getirebileceğinden bu tarihe yaklaşma sürecinde kısa vadeli belirgin düzletmelerin olabileceğini düşünüyorum. Bu durumda altının 1530’lu seviyelere kadar gerilemesi mümkün olur.

Günlük Strateji: 1608’in üzeri kırılmadıkça 1600 seviyesinden 1540 Dolar hedefiyle ölçülü satış yapmak için beklenebilir.

Günlük Beklenti: Yatay

Haftalık Beklenti: Yatay

Uzun Vade: Aşağı

Petrol 103’e Gitmeye Hazırlanıyor Olabilir

Hisse senetlerindeki düşüşler ve Dolar’daki gerileme sürecinin yeniden başlayabilecek olması petrol fiyatlarının yükselmesine neden oluyor. Petrol 94-99 bandının dışına çıkmamış olsa da sanıyorum ki önümüzdeki günlerde aratacağını beklediğim risk iştahı ve büyümeyi yeniden yakalayacağını düşündüğüm Çin nedeniyle petrol fiyatlarında yükselişler 103’e kadar uzayabilir.

Günlük Strateji: 96,30’un altı kırılmadığı sürece, 96,90 seviyesinden, 99,30 hedefiyle ölçülü alım yapmak üzere beklenebilir.

Günlük Beklenti: Yukarı

Haftalık Beklenti: Yatay

Uzun Vade: Yatay

Soya Az Düşer ve Bekler

Soya fasulyesi dünkü seansta beklediğim 1400’lü seviyelerin üzerindeki seviyelere kadar yükselişinin hemen ardından aldığı satış darbesiyle belirgin bir şekilde geriledi. ABD’deki sıcak dalgasının havayı fazla kurutmuş olması nedeniyle Eylül ayındaki hasadın düşük olacağı düşüncesi kısa vadede soyanın yükselmesine neden oluyor. Diğer yandan Çin’in kullandığı stokların azalmış olması nedeniyle ABD’den yapılan ithalatın artabilecek olması soyanın düşüşlerinin yavaş olmasına ve sonrasında da Eylül ayına kadar yatay hareket etmesine neden olabilir.

Günlük Strateji: 1368’in altı kırılmadığı sürece, 1372 seviyesinden, 1392 hedefiyle alım yapmak için beklenebilir.

Günlük Beklenti: Yatay

Haftalık Beklenti: Yatay

Uzun Vade: Yukarı

Saygılarımla

Okan Aybar

YORUM YAP

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.