Sıkışma netleşti, karar süreci devam ediyor - Haber 1Haber 1

Sıkışma netleşti, karar süreci devam ediyor

22 Mart 2012 - 11:20

ABONE OL

Dün yeni sayılabilecek tek gelişme TCMB Başkanı Sayın Erdem Başçı’nın açıklamaları oldu. Başçı, enflasyon vurgusunu ön plana çıkarırken enflasyonu %5 hedefine düşürmek için ne gerekiyorsa yapılacağını dile getirdi. Bunun için gerekli parasal sıkılaştırmanın yeterli miktarda ve gerektiği sürece yapılacağını ifade eden Başçı, bu sıkılaştırmayı yaparken bankalara zarar verilmeyeceğini, bunu yapmak için gerekli imkanlarının var olduğunu dile getirdi.

Ancak bu imkanların neler olduğu üzerinde çok fazla durulmadı. Şuan için enflasyon üzerinde en büyük tehdit enerji fiyatları ve kurlar. TCMB’nin enerji fiyatları üzerinde bir etkisinin olmayacağını göz önünde bulundurursak, kurlar ve iç talebi kısacak gelişmelere odaklanılacaktır demektir. Burada daha önceki politikalarda kurlar üzerinde doğrudan müdahale ve TL fonlama maliyetlerinin artırılması seçenekler arasında. Fakat azalan rezervleri göz önünde bulundurduğumuzda doğrudan müdahale seçeneğinin ikinci planda kalacağını düşünüyoruz. TL fonlama maliyetlerinin artırılması da bankalara zarar verecektir. Bu denge nasıl sağlanacak, alışık olmadığımız yeni bir politika mı izlenecek ki, Sayın Başçı’nın açıklamaları da bu yönde, bunu da ilerleyen günlerde görüp değerlendireceğiz. Şuan için TCMB’nin elini rahatlatacak en önemli etkenin enerji fiyatlarında hızlı bir düzeltme ve doların tüm dünyada yeniden değer kaybı yaşaması olacağını düşünüyoruz. Bunlar gerçekleşecek olursa TCMB’nin çok fazla çaba göstermesine gerek kalmayabilir.

Veri takvimi önemli

Yüksek petrol fiyatlarına ve artan kurlara karşın İMKB’nin şuan kadar güçlü durması dikkat çekiyor. Fakat bu iki etkenden biri ya da ikisi birden yeni bir yukarı yönlü hareket gerçekleştirse İMKB’nin bu baskıya uzun süre dayanamayacağını düşünüyoruz. Bu nedenle son günlerde vurguladığımız üzere bu iki etkeni daha dikkatli takip etmeye devam ediyoruz. Bugün oldukça yoğun bir veri gündemi var. Günün ilk yarısında Almanya ve AB’den gelecek PMI verilerini takip ediyor olacağız. Bu veriler AB’de toparlanma beklentisi içinde olanlar için önemli öncü göstergeler. Öğleden sonra ise ABD haftalık işsizlik başvuruları ve şubat ayı öncü göstergeleri ile AB tüketici güven endeksini takip edeceğiz. Akşam biz kapandıktan sonra ise Bernanke’nin açıklamaları önemli olacaktır.

İMKB baskıya rağmen iyi dayanıyor

İMKB 100 endeksinde 61,750-62,900 aralığında oluşan hareket bugün de takip edilecektir. Endeks bu seviyelerden birini kırana kadar gün içi kısa vadeli işlemlerde bu bandın dikkate alınması gerektiğini düşünüyoruz. Dünkü yorumumuzda da vurguladığımız üzere endeksteki son birkaç gün içinde oluşan görünüm bir dinlenme veya karar verme süreci yaşandığını gösteriyor. Bu seviyelerden birinin kırılmasıyla birlikte bu sürecin sonlanacağını ve endeksin kendine bir yön tayin edeceğini düşünüyoruz. Endeks bu seviyelerden birini aşağı ya da yukarı zorlarken takip edilecek en önemli gösterge hacim olacaktır. Hacim desteği ile gelecek bir kırılma hareketin hızlı ve sert olmasını sağlayabilir. Aksi takdirde yeniden band içine giriş yaşanabilir.

Üzeyir DOĞAN / Araştırma Müdürü
MARBAŞ Menkul Değerler
uzeyir.dogan@marbasmenkul.com.tr

YORUM YAP

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.