Şimdilik Euro zayıf, Dolar güçlü - Haber 1Haber 1

Şimdilik Euro zayıf, Dolar güçlü

18 Temmuz 2011 - 10:04

ABONE OL

ABD’de borç tavanının artırılmasıyla ilgili henüz bir karara ulaşılmaması ve ülkede Cumhuriyetçilerin Demokratlara baskı yapmak ve köşeye sıkıştırmak üzere yaptıkları siyasi manevraların, zaten yükseltilmesi gereken borç tavanı konusunda belirsizlik yaratması hisse senedi piyasalarının düşmesine neden oluyor. Bütün bu gelişmeler olurken normalde Doların düşmesi beklenirken bunun aksine Doların Euro karışsında yükseliyor olması iki nedene bağlı. Birincisi ABD’de 10 yıllık faizler belirgin şekilde yükseliyorken ikincisiyse Avrupa’da İtalya, Yunanistan ve Portekiz’le ilgili batma senaryolarının Euro üzerinde satış baskısı yaratmasıdır. Böyle bir ortamda haftaya başlarken Euro / Dolar paritesinin düşüşleri geçen haftaki dip seviyesi olan 1,3830’lu seviyelere kadar devam edebilir. Ancak diğer yandan mal fiyatlarının yüksek olması ve sonuçta her durumda Avrupa’nın da faiz artırma sürecinde olması gibi unsurlar olası düşüşlerin sınırlanmasına neden olabilir. Bu da, düşüş sürecinin hızlı değil ancak daha uzun sürece yayılmasına neden olabilir. Bu işin sonunda Euro bölgesinde ülkelerin temerrüde düşeceğini y da batacağını düşünmeyen ciddi bir kesim var ve ben de buna katılıyorum. Bu nedenle Euro kısa süre sonra düşüş sürecinin tamamlamasının ardından belirgin bir yükseliş harareti yapacaktır. Şimdilik yukarıda açıkladığım konjonktüre bağlı olarak satış baskısı devam eder ve parite dediğim gibi 1,38’li seviyelere kadar düşüşünü sürdürebilir. Perşembeden itibaren yükselişler olabilir. Sonuçta ne Euronun durumu iyi ne de Doların durumu iyi olunca piyasa kararsızlıkların pençesinde kalacağından düşüşlerin yükselişleri yükselişlerin düşüşleri takip edecek bir süreç geçireceğiz.

Günlük Strateji: 1,3970’nin altı kırılmadığı sürece 1,3990 seviyesinden 1,4070 hedefiyle alım yapmak üzere beklenebilir.

Günlük Beklenti: Yatay

Haftalık Beklenti: Yatay

Uzun Vade: Aşağı

Sterlin’de Sürprizler Olabilir

Görünen o ki İngiltere’de işler son günlerde iyice kötü bir hal almaya başladı. Hisse senedi piyasalarında görülen düşüşler ve İngiltere’den açıklanan ekonomik göstergelerin Avrupa’nın aksine Sterlin olumsuz açıklanmaya devam etmesi Sterlin üzerindeki satış baskısını artırıyor. Bu sabah saatlerde İngiltere’den açıklanan konut fiyat endeksinin belirgin şekilde düşmüş olması Sterlin üzerindeki baskının sadece Dolar tarafından değil aynı zamanda Euro ve Yen tarafından da gelmesi mümkün. Bu nedenle Sterlin üzerindeki hafta bu hafta da devam edebilir. Diğer yandan Doları yükselten faktörlerin de iş başında olduğunu düşünecek olursak yine hafta ortasına kadar Sterlinin düşleri görülebileceğinden yükselişler satış fırsatı olarak değerlendirilebilir. Burada dikkat edilmesi gereken husus, Sterlinle ilgili diğer çapraz kurlarında oluşabilecek sürpriz volatilite nedeniyle Sterlin / Dolar paritesinin olası yükselişlerinin düşünebileceğinizden çok daha fazla olabilecek olmasıdır. Bu nedenle düşüş temasının ağır basacağı bir gün ve hafta olacağını düşünsem de daha belirgin yükselişleri satış fırsatı olarak değerlendirmekte fayda var.

Günlük Strateji: 1,6280’in üzeri kırılmadığı sürece, 1,6250 seviyesinden 1,6050 hedefiyle satış yapmak üzere beklenebilir.

Günlük Beklenti: Yatay

Haftalık Beklenti: Yatay

Uzun Vade: Aşağı

Yen Kararsız Kalabilir

Geçtiğimiz hafta Japonya Merkez Bankası’nın Yenin daha fazla yükselişine karşılık müdahale edebileceğinin sinyalini vermesinin ardından Dolar / Yen paritesi ne aşağı ne de yukarı yönlü hareket edebilmiş değil. Bu haftaya Doların yükselerek başlamış olması ve belki de hafta ortasına kadar yükselmeye devam edebilecek olması paritenin aşağı yönlü hareketini sınırlıyor ancak hisse senedi piyasalarının olsı düşüşleri Dolar / Yen paritesinin de düşmesini sağlayan bir faktör olduğundan bir süre yatay ama hafif yükselen bir süreç yaşayabiliriz. Ancak daha da kısa vadede, yani bugün bir miktar düşüşler olabilir ama olası düşüşlerin bir alım fırsatı olarak değerlendirilmesi gerektiğini düşünüyorum. Dünyada bugünlerde riskten kaçış Dolarda ve altında kendisini gösterirken aynı şekilde Yende de kendisini gösterebileceğinden kısa vadede paritede olası düşüşlerle kendisini gösterebilir. Bu da bir alım fırsatı yaratabilir. Bu noktada bugünkü strateji geçen hafta sonuna girerken önerilenden farklı olamayacaktır.

Günlük Strateji: 78,10’un altı kırılmadığı sürece, 78,30 seviyesinden 80,50 hedefiyle alım yapmak üzere beklenebilir. Ya da 80,10’un üzerine geçilirse, 79,50 seviyesinden stoplanmak üzere 80,80 hedefiyle çok ölçülü alım yapmak üzere beklenebilir.

Günlük Beklenti: Yatay

Haftalık Beklenti: Yatay

Uzun Vade: Yukarı

Altına İsviçre Frangına Göre Bakın

Ekonomilere ve finansal sisteme olan güvensizlik kendisini iyice göstermeye başladığından altın hem Euro hem de Dolar karşısında güçlü olmaya devam ediyor. Ülkelerin batabileceğinin, ABD’nin borçlarını döndüremeyebileceğinin konuşulduğu bir ortamda faizler yükselse bile ve hisse senetleri fazla düşmeyi reddetse bile altın yükselerek 1600 Doların kıyısına dayanmış durumda. 1600 Dolar psikolojik bir sınır olduğundan bugün bu seviyeler ulaşılırsa o zaman oluşacak stoplar ve kırılmalar daha da yukarı yönlü hareketlenmenin tetikleyicisi olabilir. Ben her zaman olduğu gibi gün içi işlemlerde olası sert düşüşlerin her an gelebileceği ihtimalini göz önünde bulundurarak yükselişlerde temkinli, stoplu, ölçülü satış yapmak suretiyle pozisyon açma önerime devam ediyorum.

Önemli Not: Faizlerin yükseldiği bir ortamda özellikle İsviçre gibi saygın para birimi olan bir ülkede faizler artarken altının İsviçre Frangı karşısında düşme eğiliminde olduğunu düşündüğümüzde faizleri artan Dolar ve Euro karşısında da altının düşmeye başlayacağını görmemek mümkün değil. Kısacası altın yükselme trendini devam ettiriyor diyenlerin aynı zamanda altını İsviçre Frangına karşı da değerlendikleri zaman altının bu para birimi karşısında yükseldiğini değil düşmeye başladığını göreceklerdir.

Günlük Strateji: 1622’in üzeri kırılmadıkça 1618 seviyesinden 1585 Dolar hedefiyle çok ölçülü satış yapmak için beklenebilir.

Günlük Beklenti: Yatay

Haftalık Beklenti: Yatay

Uzun Vade: Aşağı

Petrol Kararsız Kalmaya Devam Edebilir

Petrol stoklarının geçen haftaki gerilemesi petrol fiyatlarında yukarı yönlü bir harekete neden olurken Doların yükseliyor olması, hisse senedi piyasalarında görülen gerilemeler, Çin’in faiz artırarak ekonomisini yavaşlatmaya yönelik ciddi girişimlerinin devam etmesi petrol fiyatlarının yükselmesini durduruyor. Son iki haftadan beri 94-99 aralığına dalgalanan petrolün aynı zamanda Libya’daki savaşın yakın bir zamanda son bulacağına dair beklentilerin gittikçe ağır basmaya başlaması da petrol üzerinde baskı yapan diğer bir unsur. Ancak bütün bu faktörler beklentiden öteye gidemiyor olduğundan petrol fiyatları bu aradalar 90 Dolar’lı seviyelerde yatay dalgalanmasına neden oluyor. Bu durum yukarıda adı geçen faktörlerin beklentiden gerçeğe doğru yönelmesi petrole yön verecek. Ben Çin’in talep azaltışının önemli olduğunu düşündüğümden ve Doların kısa vadede yine de yüksek kalabilecek olmasından yakın vadede petrolde düşüşlerin görülebileceğini düşünüyorum. Ancak yine de aha uzak bir sürece yayılan belirgin bir fiyat hareket eğiliminin oluşacağını düşünmediğimden 93,70’in altı kırılmadığı sürece olası düşüşlerin alım fırsatı olarak değerlendirilmesi gerektiğini gösteren teknik bir oluşum var.

Günlük Strateji: 94,10’un altı kırılmadığı sürece, 94,40 seviyesinden, 95,30 hedefiyle alım yapmak üzere beklenebilir.

Günlük Beklenti: Yatay

Haftalık Beklenti: Yatay

Uzun Vade: Yatay

Soya 1413’e Gidiyor

Son zamanlarda petrolün düşüşünün durdurmuş olması ve Çin’in zaten azalmış olan soya ithalatının daha da azalamayacağının düşünülmeye başlanması Eylül aynından itibaren soya talebinin yeniden canlanabileceğine bağlı olarak soya fiyatları yükselmeye devam ediyor. Diğer yandan buğday fiyatlarındaki yükselişlerin etkisiyle de yükselen soya aynı zamanda yükselen ısır fiyatlarına ve Çin’de meydana gelen seller nedeniyle ekinlerin zarar görmüş olması gibi faktörler daha sonrasında düşmek üzere soyayı orta vadeli hedefi olan 1413’e kadar taşıyabilir.

Günlük Strateji: 1358’in altı kırılmadığı sürece, 1362 seviyesinden, 1378 hedefiyle alım yapmak için beklenebilir.

Günlük Beklenti: Yatay

Haftalık Beklenti: Yatay

Uzun Vade: Yukarı

Saygılarımla

Okan Aybar

YORUM YAP

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.