Son Gelişmeler ve Teknik Yorum - Haber 1Haber 1

Son Gelişmeler ve Teknik Yorum

09 Eylül 2011 - 10:30

ABONE OL

Günlük yorumlarımı ve gün içi kısa yorumlarımı takip etmek için Twitter Adresim: @uzeyir_dogan

Dün önemli açıklamaların yapılmış olması nedeniyle bugünkü yorumumuzda teknik analizin yanında biraz daha orta vade için bu açıklamaları da değerlendirdik. Bu nedenle bugünkü yorumumuzu teknik ve temel görünüm olarak iki bölüm halinde sunuyoruz. Saygılarımızla…

Teknik görünüm:

İMKB dünkü yorumumuzda da değindiğimiz gibi yurtdışı piyasalardan ve verilerin etkisinden bağımsız, teknik dinamikler eşliğinde hareketini devam ettiriyor. Dün de İMKB 30’da yorumumuzda önemine dikkat çektiğimiz 66,500 desteği çalıştı ve bu destekten gelen alımlarla 67,800 direncine kadar bir çıkış gerçekleşti. Öğleden sonra bu direncin aşılması alımların kuvvetlenmesini sağladı ve endeks günü 68,982’den kapattı. Böylece endeks saatlik grafiklerde yükselen dipler ve tepeler yaparak yukarı yönlü trendini korumaya devam ettirdi. Dün gün içi ilk direnç olan 67,800 böylece bugünün en önemli desteği haline geldi. Yukarıda ise son bir haftadır dile getirdiğimiz 69,500/70,000 aralığının test edilme olasılığı arttı. Endekste bu seviyelerin çok güçlü bir direnç oluşturacağını bu nedenle de bu seviyelere doğru olacak bir hareketin kar realizasyonu için iyi bir fırsat yaratacağını düşünüyoruz. Bu direnç test edilmediği ya da yeniden 67,800 altına sarkılmadığı sürece aşağı yönlü pozisyon almayı doğru bulmuyoruz.

Temel Görünüm:

Kısa vadede teknik dinamiklere göre harekete çok daha önem vermemize karşın orta ve uzun vadede genel görünümü değiştirebilme olasılığı olan önemli açıklamalar vardı dün. Bunlara da kısaca değinecek olursak, ABD Başkanı Obama beklenen teşvik paketini dün açıkladı. Piyasada 300 milyar dolarlık bir paket beklenirken paketin büyüklüğü 447 milyar dolara çıktı. Açıklanan paket olumlu olmakla birlikte muhalefetteki Cumhuriyetçilerin bu pakete destek verip vermeyeceği ya da bu paketten ne tür kesintiler isteyeceği önemli. Obama sorunu ulusal bir sorun olarak nitelese de 2012 Kasım seçimleri öncesi Cumhuriyetçiler, rakbine bir seçim kıyağı çeker mi derseniz bizce bu düşük bir olasılık. Cumhuriyetçileri ikna edecek tek gücünse piyasa olduğunu düşünüyor, paketin oylama sürecinde piyasaların herkese aba altından sopa gösterme olasılığına dikkat edilmesi gerektiğini düşünüyoruz. ABD’de bir diğer önemli gelişme de FED Başkanı Berkanke’nin açıklamalarıydı. Bernanke ekonomiye olan desteklerini sürdüreceklerini dile getirse de açıklamanın somut adımlarla desteklenmemesi piyasaları memnun etmedi. Somut adımların 20-21 Eylül’deki FED toplantısına kadar açıklanma olasılığı ise iyice azaldı. Piyasalar bu toplantıları beklemeye geçebilir.

AB cephesinde ise en önemli gelişme ise Avrupa Merkez Bankası (AMB) Başkanı Trichet’in ileride faiz indirimi gelebileceğine dair işaretler vermesi oldu. Yıl sonuna kadar olmasa da belki önümüzdeki bir yıl içinde 50 baz puanlık indirim yapılabileceği yorumları yapılıyor. Eğer AMB kısa süre içinde bu yönde bir adım atacağı izlenimi oluşursa borsalarda ciddi bir ralli süreci başlayabilir. İzlenecek en önemli gelişmenin bu olacağını tahmin ediyoruz.

Türkiye cephesine gelince dün ortaya atılan not artırımı gelebilir spekülasyonlarına temkinli yaklaşmak gerektiğini düşünüyoruz. Kredi derecelendirme kuruluşlarının TCMB’nin aldığı kararların etkisini net bir şekilde görmeden bu yönde bir adım atma olasılığını bizler açıkçası çok düşük bir ihtimal olarak görüyoruz. Bu nedenle de önümüzdeki birkaç aylık süreç izlenmeden bir not artırımı olasılığını oldukça düşük görüyoruz. Suriye ve İsrail konusunda açıklamalardaki tonun yükselmesine karşın kısa vadede piyasaları etkileyecek bir gelişme beklemiyoruz, fakat orta vadede konuyu yakın takip etmeye devam ediyoruz. Özellikle Başbakan’ın son açıklamaları sonrası bu konu daha fazla dikkat gerektiriyor. Bugün önemli bir veri gündemi yok. İMKB’de en başta bahsettiğimiz teknik dinamiklere göre hareket devam edecektir.

Üzeyir DOĞAN
Kapital Menkul Değerler A.Ş.

Türev Araçlar Birimi / Uzman

YORUM YAP

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.