Sürdürülebilirlik ve istikrar - Haber 1Haber 1

Sürdürülebilirlik ve istikrar

05 Ekim 2014 - 15:34

ABONE OL

Günümüz dünyasında firmalar ve markalar artık sadece günü kurtarıp, kısa dönemli planlamayla karlılığı yakalamayı hedeflemiyor. Aksine uzun dönemli vizyon ve planlamayla sürdürülebilirliğe odaklanıyor. Markanın uzun dönemde; çevre, doğa ve toplumla bütünleşerek gelecek vizyonu oluşturmasını sağlayan “Sürdürebilirlik” kavramı, öte yandan verimlilik ve yaşamsal önem taşıyan karlılığın da devam ettirilmesini temin ediyor.

Firma ve markaların sürekliliği için hayat evrelerinin devamlılığı sağlanmalı. Buradan hareketle sürekliliğin sağlanmasında en önemli konuların başında kurumsallaşmanın geldiği unutulmamalı!

Kurumsal yönetim ilkeleri ve firmaların uluslararası gruplarla yapacağı ortaklık veya halka açılma yöntemiyle şirketin, gelecek kuşaklara kurumsallaşmış şekilde devredilmesi de önemli unsurların başında geliyor.

Marka devamlılığını sadece kendi pazarında var olmakla değil, global pazara hitap etmekle mümkün kılabilir. Günümüzde yerel pazarların yanı sıra, dünya pazarlarına açılarak satış yapabilmek de sürdürülebilirlik açısından öne çıkıyor. İşin dünya ölçeğinde geliştirilebilmesi, markanın büyümesini tetikliyor. Firmalarımız, başkalarını taklit veya takip etmek yerine, kendi eksenini oluşturup izlenen ve takip edilen marka olmayı hedeflemeli.

Şirketler ve markalar kurumsallaşmayla birlikte, global düşünebildiği ölçüde sürdürülebilirliği yakalayabilir. Burada dikkat edilmesi gereken mühim bir nokta da; kurumsallaşırken, hantallaşmamaktır!

Peki yerelden globale geçiş nasıl olmalı? Öncelikle yerel düşünüp, global davranmak gerekiyor. Global marka olma yolunda ilerlerken, uluslararası gruplarla yapılacak işbirliği ve ortaklıklar sürdürülebilirliğe katkı sağlayacaktır. Üretimin tüm aşamaları veya verilen hizmetin bütün evrelerinde etik kurallar, çevre, toplumsal fayda göz önüne alınarak tedarikçiden, son tüketiciye kadar zincirin tüm halkaları yakından izlenmeli. Bu anlamda çevreye duyarlı, müşteri memnuniyetini ön plana çıkaran, itibar yönetimini başarıyla gerçekleştirerek verimlilik ve karlılığı yakalayan firmalar, günümüz dünyasında sürdürülebilir marka hedefine ulaşarak başarılı olacaklardır.

Yeni Ufuklar

Süleyman Orakçıoğlu

ORKA Holding

Yönetim Kurulu Başkanı

orakcioglu@turcomoney.com

YORUM YAP

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.