Teknik dinamikler ön planda - Haber 1Haber 1

Teknik dinamikler ön planda

02 Mart 2012 - 10:18

ABONE OL

Yeni likidite beklentilerinin askıya alınmasıyla birlikte verilerin ön plana çıkacağını dile getirmiştik. Dün açıklanan PMI verileri beklentilerden biraz daha iyi gelerek olumlu havayı destekledi. Buna karşın akşam saatlerinde Suudi Arabistan’da petrol boru hatlarından birinde patlama olduğu haberinin ortaya çıkmasıyla petrol fiyatlarındaki artış, hisse senedi endekslerini olumsuz etkiledi.

Haber daha Suudi yetkililer tarafından yalanlansa da 128 doların üzerini gören Brent petrolde fiyatlar 125 doların altına tekrar inmedi. Bu gelişme şunu net bir şekilde gösterdi ki, en ufak bir haberin dahi petrol fiyatlarında sert yükselişler getirebilir. Petrol boru hatlarından birinde olabilecek bir patlama kaza sonucu olsa dahi fiyatları hızla yukarı çekebilecek nitelikte.

Bunun yanında bölgede iddia edildiği gibi bir çatışma ortaya çıkacak olursa petrolün tarihi zirvelerini görmesi ve hatta geçmesi an meselesi olabilir. Bu da küresel ekonomik büyüme ve dolayısıyla varlık fiyatları için en büyük risklerden biri. Brent petrol 127 dolar üzerinde kapanışlar yapacak ve bu seviye üzerinde tutunacak olursa dikkatli olmakta fayda var.

Teknik dinamikler ön planda

Bugün içeride de dışarıda da önemli bir veri beklentisi yok. Fiyatların daha çok teknik dinamiklere göre hareket etmesini beklemek daha doğru olacaktır. Bugün İMKB 100’de 60,400 takip edeceğimiz ilk seviye olacak. Gün içinde ilk destek noktamız burası. Bu seviye üzerinde tutunulabilirse yukarı yönlü denemeler gelebilir. Bu seviyenin altına sarkılacak olursa da satışlar biraz daha hızlanabilir ve 60,000’deki desteğe kadar bir geri çekilme daha gelebilir. 60,000 bugün için bizce en önemli destek seviyesi. Bu seviyenin altına sarkılacak olursa daha önce test edilen 59,000’in hemen altındaki rakamlar ve daha aşağısı da test edilebilir. Bu nedenle 60,000 altına olacak bir sarkmada yukarı yönlü pozisyonların riskinin artacağını düşünüyoruz.

Önemli bir gösterge olarak takip ettiğimiz Euro/Dolar paritesinde ise 1,3280 takip ettiğimiz ilk ve en önemli destek noktası. Bu seviyenin altında hızla 1,32 seviyesine kadar bir geri çekilme daha gelebilir. Bu da hisse senetleri tarafında negatif etki yaratabilir.

Üzeyir DOĞAN / Araştırma Müdürü
MARBAŞ Menkul Değerler
uzeyir.dogan@marbasmenkul.com.tr
Telefon: (0212) 286 30 00

YORUM YAP

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.