Türkiye’de okuyan yabancı uyruklu öğrenciler şaşkın - Haber 1Haber 1

Türkiye’de okuyan yabancı uyruklu öğrenciler şaşkın

12 Ocak 2011 - 8:09

ABONE OL

YÖK, 2010’da Yabancı Uyruklu Öğrenci Sınavı’nı (YÖS) kaldırıp, üniversitelere yabancı öğrenci almak için şartlarını geliştirme ve yabancı alma serbestisi tanıdı. Bundan sonra üniversiteler hangi şartlarda öğrenci alacaklarını kendileri kararlaştıracak. Bence devrim niteliğinde bir adım. Bu değişiklikten sonra dışarıdan öğrenci seçebiliriz. Bu değişiklik yapılmasaydı, üniversitelerimiz kendi içinde bir şey yapmaya çalışan, ancak dışarıda rekabet gücünü bilmeyen okullar olarak kalacaktı.

Mevcut devlet ve vakıf üniversitelerinin yanında, özel üniversiteler de açıldığında, ülkemizin yabancılar için, bir eğitim dünyası haline geleceğine inanıyorum. Aldığım duyumlara göre, şimdiden bazı vakıf üniversiteleri, dünya ülkelerinde tanıtım yapmaya başlamış bile. Geçen yıl YÖS’e hazırlık yapanların hakları ellerinden alınmadı ve son kez sınav yapıldı. Geçerlilik süresi 2 yıl olacak. Bu sınavdan 40 alanları vakıf üniversiteleri kabul ediyor.
Yabancı uyruklu öğrenci kabulüne ilişkin çalışmalar sırasında, Türkiye’deki ortaöğretim sisteminde işlenen konular ve ders içerikleri ile yurtdışında işlenen derslerin örtüşmediği görüldü. Yabancı uyruklu öğrenci kabulü uygulaması bırakılarak, yurtdışından öğrenci kabulüne geçildi. Bu sisteme ortaöğretimin tamamını Türkiye ve KKTC hariç, yurtdışında tamamlayan TC uyruklu adaylar da başvurabilecekti. Nedense bu karar daha sonra iptal edildi.

Yabancı uyruklu öğrenciler, YÖK tarafından belirlenen kontenjanlara başvuracak. Başvurular üniversitelerin belirlediği şartlar dikkate alınarak değerlendirilecek. Herhalde bu şartlar üniversitelere göre değişebilecek. Anlayacağınız standart bir kural olmayacak. Geçtiğimiz yıllarda, ocakta belli olan kontenjanlar, bu yıl henüz belli olmadı. Bu durum üniversitelerde sıkıntı oluşturuyor. Bence, 2011’de yabancı uyruklu öğrencilerin başvuruları temmuz sonu, ağustos başında olabilir.

Gençlerin aklı karışık
Öncelikle şunu çok iyi bilin. Şayet hem Türk vatandaşı, hem de yabancı bir ülke vatandaşıysanız, YGS ve LYS’ye gireceksiniz. Peki, ülkemizdeki ortaöğretim kurumlarında okuyan yabancı uyruklu öğrencilerin durumu ne olacak? Bu sorunun şu anda kesin yanıtı yok. Gençlerin akılları karışık. Bu konuda mağdur olmuş öğrenciler ve velilerden onlarca mail alıyorum. YÖK’ün bu kararı, binlerce öğrenciyi ilgilendiriyor. Mağduriyetlerini şöyle sıralıyorlar:

Geçen yıl YÖS’e giren öğrencilerden puanı tutan üniversiteye girebilecek. Peki ya diğerleri? Halen lise 1, 2, 3 ve 4. sınıfta okuyanların durumu ne olacak?

Bu öğrenciler; yıllardan beri YÖS’e göre hazırlanıyor.

YÖS mağdurları, yürütmenin durdurulması için, YÖK aleyhine, Danıştay’da dava açmış. Yabancı uyruklu öğrenciler, haklarının yanmaması, daha doğrusu ortada kalmamak için, YÖK’ün bu kararını bir kez daha gözden geçirmesini istiyor. Madem YÖK böyle bir karar aldı, bu tür hayati durumlarda, öğrencilerin mağdur olmaması için, kararın 3-5 yıl sonra yürürlüğe girmesi daha doğru olmaz mıydı? Anladığım kadarıyla bu konuda YÖK’ün de kesin bir kararı yok. Eğer bir açıklama yaparlarsa, sizinle hemen paylaşacağım.

YORUM YAP

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.