Umut: Parasal Genişleme Risk: İspanya ve AB - Haber 1Haber 1

Umut: Parasal Genişleme Risk: İspanya ve AB

10 Nisan 2012 - 9:47

ABONE OL

Bu hafta ana gündemimiz parasal genişleme senaryoları olacak. ABD’de FED’den ya da Çin’de PBoC’den gelecek bir mesaj geçen hafta oluşan kara bulutları dağıtmaya yetecektir. Peki bu iki kurumdan birinden parasal genişleme ibaresi çıkar mı?

Çin’de açıklanan son enflasyon verisi sonrası Çin’in zorunlu karşılıklarda bir indirim yaparak bankalara enfes aldıracak bir hamlede bulunma olasılığı en azından bu ay için azaldı. ABD’de FED üyelerinin büyük bir çoğunluğunun parasal genişlemeye karşı olduklarını gördük, fakat Bernanke’de sürdürülebilir bir büyüme için varlık fiyatlarında ciddi bir düşüş yaşanmaması gerektiğinin farkında.

Hisse senedi fiyatlarındaki düşüş, bireylerin harcamalarında ve ekonomiye olan güveninde de düşüşe neden oluyor. Bernake bu hafta yapacağı açıklamalarda bu durumu göz önünde bulunduracaktır diye düşünüyoruz. Yani net bir parasal genişleme mesajı veremeyecek olsa da bu seçeneğin hala masada olduğunu ima edebilir. Bu da piyasaların olumlu reaksiyon vermesini sağlayacaktır.

Karışık veriler gelmeye devam ediyor
Geçtiğimiz hafta da dünya ekonomisine dair karışık veriler gelmeye devam etti. Avrupa tarafında ekonomik veriler resesyonu işaret ederken, ABD tarafında haftanın son günü kötü bir sürpriz yapan tarım dışı istihdam rakamlarına kadar gelen her veri ABD ekonomisindeki toparlanmaya dair pozitif işaretler veriyordu. Hatta gelen veriler o kadar pozitif bir hava yaratmaya başlamıştı ki, FED üyelerinin büyük çoğunluğu üçüncü parasal genişlemeye karşı çıkmışlardı. Hafta içinde açıklanan FED Açık Piyasa Komitesi (FOMC) toplantı tutanaklarında 10 üyeden sadece 2 tanesinin üçüncü parasal genişlemeden yana olduğu görülmüştü. Bunun üzerine hafta içinde faiz kararı sonrası basın açıklaması yapan Avrupa Merkez Bankası (ECB) Başkanı Mario Draghi’nin de enflasyon vurgusu üzerinde durması AB tarafında da yeni likidite ihalesi olmayacak algısını arttırdı ve haftanın ikinci yarısı sert düşüşlerle geçti.

Tarım dışı istihdam hayal kırıklı yarattı
Uzun süredir ABD’den gelen verilerin olumlu olmasına alışmıştık. Paskalya tatili nedeniyle nerdeyse tüm Avrupa ve ABD’de piyasaların kapalı olduğu Cuma günü gelen tarım dışı istihdam rakamları sürpriz bir şekilde beklentilerin çok altında kaldı. 227 bin civarında bir artış olması beklenen tarım dışı istihdamda artış, geçtiğimiz ekim ayından beri görülen en düşük rakam olan 120 binde kaldı. Buna karşın işsizlik oranı, beklenti olan %8,3’ün altında %8,2 olarak açıklandı. Tarım dışı istihdamdaki bu rakamlar, konuşmalarında işgücü piyasasında her şeyin yoluna girmediğini vurgulayan Bernanke’ye hak verir nitelikte. İstihdam piyasasında gözle görülür bir düzelme olmadan FED’in sıfır faiz politikasından vazgeçmesinin ya da üçüncü parasal genişleme senaryosunu tamamen rafa kaldırmasının mümkün olmadığını düşünüyoruz. Bu nedenle bu hafta FED’den gelecek açıklamalara daha dikkatli bakacağız.

İspanya ve İtalya konuşulmaya başlandı
Geçtiğimiz hafta AB tarafında İspanya ve İtalya’dan çok hoş kokular gelmediğine değinmiştik. Bu hafta bu iki ülkenin risk primlerinde ve faizlerinde yaşanan artış bu konuda haksız olmadığımızı gösterdi. Önümüzdeki hafta da AB tarafında başta bu iki olmak üzere sabıkası bulunan PIIGS ülkelerini izlemeye devam edeceğiz. Bu hafta yurtdışında veri trafiği önceki haftalara göre daha sakin. Buna karşın ABD tarafında açıklanmaya başlayacak bilançolar, piyasalarda hareketliliğe neden olabilir. Salı günü dünyanın en büyük alüminyum üreticisi Alcoa’nın ilk çeyrek bilançosuyla başlayacak süreç yaklaşık bir buçuk ay devam edecek. Bu çeyrekteki beklentilerin son dönemlerin en düşük seviyelerini ifade etmesi ve bunun da zaten fiyatlarda olması, iyi gelecek bir bilançonun piyasalara ekstra moral vermesini sağlayabilir. İçeride ise bugün açıklanan şubat ayı sanayi üretimi ile çarşamba günü açıklanacak olan ödemeler dengesi tablosunu takip edeceğiz.

Sanayi üretimi olumlu
Bugün açıklanan şubat ayı sanayi üretimi verisi beklentilerin üzerinde artış gösterdi. Genel beklenti %2,7 artış olması yönünde iken sanayi üretimi şubatta %4,4 artış gerçekleştirdi. Yoğun kış şartlarına rağmen bu artışın sağlanması oldukça olumlu. Bu durum önümüzdeki aylarda da bu verideki beklentileri yükseltecektir.

Özetle…
Bu hafta açıklanacak veriler arasında piyasalarda çok sert reaksiyon oluşturacak bir veri yok. Parasal genişleme ve AB’de İspanya ve İtalya başta olmak üzere sorunlu ülkelerin performanslarını takip edeceğiz. Bu iki konudan biri gündeme gelecek olursa piyasalarda ani ve sert hareketler olabilir. Aksi takdirde sıkışık bir görüntü izleyebiliriz.

Üzeyir DOĞAN / Araştırma Müdürü
MARBAŞ Menkul Değerler
uzeyir.dogan@marbasmenkul.com.tr

YORUM YAP

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.