Veriler olumlu ama Suriye İMKB’yi zayıflatıyor - Haber 1Haber 1

Veriler olumlu ama Suriye İMKB’yi zayıflatıyor

11 Nisan 2012 - 11:18

ABONE OL

Avrupa’da değişen tek şeyin zaman olduğunu bir kez daha gördük. Yangın duvarı olarak bilinen Avrupa krizi ile mücadele fonunun büyüklüğünün düşük kalmasının etkilerini görmeye başladık bile. İspanya ve İtalya’da yatırımcılar resmen panik havasına büründü. Dün İtalya’da Milano endeksinde %5’e yaklaşan düşüşü ve faizlerdeki hızlı tırmanışı açıklayacak başka bir ifade bulamadık.

Benzer şekilde İspanya’da %3’e yaklaşan sert düşüş ve 10 yıllık faizlerin kritik eşik olarak %6’ya dayanması endişelerimizi arttırıyor. Endişelerimizi arttıran bir başka unsur da borsalarda ve faizlerde kriz fiyatlaması yapılırken bu ülkeler hakkında genel açıklamaların dışında somut bir olumsuz durumun açıklanmamış olması. Bugün küresel risk iştahı düşük seyretmeye devam eder ve Avrupa Merkez Bankası tarafından bu ülkelerin tahvillerinde bir alım gerçekleştirilmezse panik havası daha da artabilir. Avrupa’da bu iki ülkeyi yakından takip etmekte fayda var. Bu ülkelerin göstergelerinde bir düzelme başlamadan AB tarafındaki risklerin getirdiği negatif hava azalmayacaktır.

Alcoa sürpriz yaptı
ABD’de dün alüminyum devi Alcoa ile ilk çeyrek bilanço dönemi resmen başlamış oldu. 4 cent zarar açıklaması beklenen Alcoa, 9 cent kar açıklayarak sürpriz yaptı. ABD’de piyasaların kapanışının ardından gelen bu bilanço sonrası ABD’de endeksler vadeli piyasalarda bu sabah hafif artıda seyrediyor.

Cari açık ve istisnai gün
Bu sabah bülteni geciktirmemizdeki temel nedenler cari açık verisini görmek ve TCMB’nin repo ihalesi konusundaki kararını beklemekti. Cari açık şubat ayında 4 milyar 217 milyon dolar olarak gerçekleşti. Beklenti bu açığın 4 milyar 633 milyon dolar olarak gerçekleşmesi yönünde idi. Geçtiğimiz yılın aynı döneminde bu rakam 6 milyar 40 milyon dolar civarındaydı. Daha önceki bültenlerde de vurguladığımız üzere yurtiçinde gelen veriler umut ışığı olmaya devam ediyor. Cari açık ve enflasyonda düşüş eğilimi devam ederken, sanayi üretimi ve büyümeye yönelik beklentiler de yumuşak iniş senaryosunun başarıyla gerçekleştiği algısını kuvvetlendiriyor.

Bu durum Türkiye’nin emsalleri arasında ön plana çıkmasına neden olabilir. Fakat başta Suriye olmak üzere Ortadoğu’da yaşanan gerginlikler siyasi risk primini yükseltiyor. Şuan için takip edeceğimiz en önemli gelişmede bu sorunlar. İran’ın P5+1 görüşmelerinde çözüm için önerilerde bulunacağı söylentileri dahi Brent petrolü dün 120 doların altına çekti. Görüşmeler yarıda kesilmezse petrol fiyatlarında yeni düşüşler yaşanabilir ki, bu da Türkiye ekonomisi için olumlu olacaktır. Son olarak TCMB, beklendiğimiz gibi bugünü istisnai gün kapsamına soktu ve repo ihalesi açmadı. Bu haber sonrası 1,8170’deki 100 günlük hareketli ortalamasını test eden Dolar/TL kurunda bir miktar gevşeme yaşandı. Kurda yukarı yönlü hareketlerin TCMB baskısını getireceğini düşünüyoruz. Fakat AB ya da Suriye krizi derinleşecek olursa müdahale seviyesi biraz daha yukarı çekilebilir.

NOT: VOB Endeks 30 yakın vade yorumları ve diğer analizlerimiz için Facebook ve Twitter Hesaplarımızı takip edebilirsiniz. Facebook: Marbaş Menkul Değerler – Twitter: @MARBAS_MENKUL

Üzeyir DOĞAN / Araştırma Müdürü
MARBAŞ Menkul Değerler
uzeyir.dogan@marbasmenkul.com.tr

YORUM YAP

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.