Yeni en zayıf halka: İSPANYA - Haber 1Haber 1

Yeni en zayıf halka: İSPANYA

15 Kasım 2011 - 11:29

ABONE OL

Dün önemli bir veri akışı yokken, Euro Bölgesi’nin sorunlu ülkelerine dair endişeler piyasalar üzerinde baskı oluşturmaya devam etti. Dün İtalya’da gerçekleştirilen tahvil ihalesinde faizlerin tarihi yüksek seviyelere çıkması gözlerin bugün ve Perşembe günü tahvil ve bono ihracı gerçekleştirecek olan İspanya’ya dönmesine neden oldu. Dünkü haftalık strateji bültenimizde de değindiğimiz gibi İtalya’nın ardından en zayıf halka İspanya. Seçim süreci yaşayan İspanya’da yeni hükümeti zorlu bir süreç bekliyor. Seçimin, zaten sıkıntılı olan bütçeye nasıl bir yük oluşturduğunu ilerleyen aylarda açıklanacak verilerde göreceğiz. Şimdilik bu gelişmeleri takip etmeye devam ediyoruz. Piyasalar dün bu endişelerle günü tamamladı. Dün Avrupa ve ABD’nin ardından bu sabah da Asya’da endeksler ekside. Euro/Dolar paritesi de sabah saatlerinde 1,36’nın altını test etti.

Bugün açıklanacak önemli veriler var. Verilerin uzun vadeli etkisi olmasa da gün içi kısa vadeli hareketlere neden olabiliyor. Açıklanacak verilerden ön plana çıkanlar ise şöyle; içeride saat 10:00’da açıklanacak olan Eylül ayı cari işlemler dengesi ve Ağustos ayı işsizlik oranı, dışarıda ise 11:30’da İspanya tahvil ihalesi, 12:00’da Almanya ZEW Endeksi ve Euro Bölgesi 3. çeyrek büyüme, 15:30’da ABD’de ÜFE ve perakende satışlar. Başta da değindiğimiz gibi Euro Bölgesi ile ilgili gelişmeler şuan için en önemli göstergemiz olmaya devam ediyor. Açıklanacak bu veriler genel trendi değiştirebilecek güçte değil, sadece genel trende katalizör etkisi yapabilirler.

İMKB 30’da dünkü haftalık bültenimizde yazdığımız seviyelerde değişim yok. Bunları kısaca özetleyecek olursak, 69,500 seviyesi geçilmediği sürece endekste ciddi bir güçlenmeden bahsetmek zor. Bu nedenle bu seviye altında kalındı sürece aşağı yönlü sert hareketlere hazırlıklı olunmalı. İMKB 30 hakkındaki görüşümüzü dün okuyamayanlar için aşağıda yeniden veriyoruz. “69,500 geçilmediği sürece yukarı yönlü hareketlerde bu seviyeye yakın yerlerden kar realizasyonu ve VOB’da short pozisyon alımı yapılabilir. Fakat 69,500 aşılacak ve üzerinde kapanış ihtimali doğacak olursa alınmış olan short pozisyonlarda stop loss yapılarak 69,500 üzerinde kalındığı sürece long pozisyonlara ağırlık verilmeli. Aşağı yönlü hareketlerde ise 67,500 ilk önemli desteğimiz. Bu seviyenin altına olacak sarkmalarda 65,500/66,000 hedefli short pozisyon alımı yapılabileceğini düşünüyoruz. Endeks hafta içinde 65,500 altına sarkacak olursa 62,500/63,000 aralığına kadar olabilecek sert bir satış baskısı yaşanabilir. Bu nedenle endekste olası bir gerilemede güçlü destek olan 65,500/66,000 aralığından tepki ihtimaliyle alım denenebilir, fakat 65,500 desteği kırılacak olursa stop loss yapılmalı ve aşağı yönlü pozisyonlara ağırlık verilmelidir.”

Önemli NOT: Dünkü haftalık strateji bültenimizde “İMKB 30 TEKNİK ANALİZİ” bölümünde yukarıda da verdiğimiz yorumda son cümlede 65,500 desteği yerine sehven 66,500 desteği ifadesi kullanılmıştır. Düzeltir özür dileriz.

Üzeyir DOĞAN
Kapital Menkul Değerler A.Ş.
Türev Araçlar Birimi / Uzman

YORUM YAP

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.