Yeni nesil yöneticiler - Haber 1Haber 1

Yeni nesil yöneticiler

13 Nisan 2015 - 13:23

ABONE OL

Yeni ekonomik sistem son derece karmaşık ve küresel olarak birbirine bağımlı olduğundan günümüz yöneticileri ister aile şirketleri ister kurumsal şirketlerde olsun, kendilerini yenilemeli ve sürece uyum sağlayacak donanıma sahip olmalıdırlar. Küresel anlamda entegre olmuş ekonomik sistemin dinamikleri her an değişebiliyor ve beklenmedik olaylar işimizi ve şirketimizi etkileyebiliyor.

Günümüz yöneticileri kur, parite, dış ticaret, cari açık, faiz oranları, merkez bankası kararları, rezervler, işsizlik oranları, enflasyon, büyüme gibi kavramları ve değişimleri izlemeli ve yorumlayabilmelidir. Dünya nın en büyük 3 ekonomisi ABD, Çin ve Avrupa Birliği’nin herhangi birinde ortaya çıkan ekonomik karar ve ya değişim tüm dünya ekonomisini etkiliyor.

Euro/dolar paritesinin son bir yıl içinde 1.40’lardan 1.04’e gerilemesi tüm dünya ticaretindeki hareketi ve yönü değiştirirken dış ticarete bağımlı şirketlerin iş riskleri kökten etkilemeye başladı. Dış ticaret dengeleri değişirken bundan fiyatlama kararları ve kârlılıklar da etkileniyor. Dalga boyutu ekonomik öngörüleri aşabiliyor ve yöneticilerin isabetli karar alması gittikçe güçleşiyor.

Diğer taraftan petrol fiyatlarında yine son bir yılda yüzde 50’nin üstündeki düşüş tüm makro dengeleri olumlu/olumsuz değiştiriyor ve tüm ekosistem üzerinde köklü değişikliklere neden olabiliyor. Parite ve petrol fiyatlarındaki gerileme küresel olarak hammadde fiyatlarını düşürerek işletmeler açısından yeni stratejiler düşünülmesini gerektiriyor. Yöneticilerin günün her anında piyasaları izlemeleri, alacakları kararlar açısından son derece önemlidir.

Günümüz yeni nesil yönetim anlayışında pazarlama, personel, tasarım, lojistik gibi belirli bir konunun uzmanı olmak yeterli olmuyor, tüm birim yöneticilerinin küresel anlamda ekonomik sistemi ve değişkenleri yorumlayacak ve öngörüde bulunabilecek temel bilgilere sahip olunması gerekliliğini ortaya çıkarıyor. Diğer bir değişle artık sadece satış yapabilmek, tasarımdan anlamak yeterli olmuyor, günümüz iş dünyası yöneticileri özellikle üst yönetimdeki kişilerin büyük resmi okuyabilmeleri gerekiyor. Bu nedenle üst yönetim sorumluluğu alacak kişilerin kendilerini sürekli yenilemesi ve geliştirmesi şart.

Yeni Ufuklar

Süleyman Orakçıoğlu

ORKA Holding

Yönetim Kurulu Başkanı

orakcioglu@turcomoney.com

YORUM YAP

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.