Yenilik ve Taklide Karşı Tescil - Haber 1Haber 1

Yenilik ve Taklide Karşı Tescil

02 Ekim 2012 - 16:04

ABONE OL

Emek, zaman ve para harcayarak elde ettiklerinizi başkalarının kolayca kullanmaması için elde edilen yeni desen, model ve tasarımların mutlaka Endüstriyel Tasarım müracaatlarının yapılarak sicile kaydı gerekli.

Globalleşen dünya pazarlarında rekabet edebilmek için mutlaka maliyetlerin ve buna bağlı olarak fiyatın kontrol altında tutulması gerekiyor. Ancak Ar – Ge harcamalarını ve yeni desen, model çalışmalarını maliyetleri düşürme amacı ile azaltmamalı, aksine yeniliklere yönelik çalışmaları hızlandırmalı.

Kriz ekseninden uzaklaşan ekonominin genişlemesiyle kazançlı çıkan taraf, Ar – Ge yatırımı yapan ve yeni desen ve model üretenler olacak. Aslında bu zor dönemi, moda ve model üretenlerin rakiplerine göre yakalayacakları avantajlar ile atlatabileceğimize inanıyorum.

Günü kurtarma amacı ile taklit desen ve modelle üretim yapanların çıkmaz bir sokakta olduklarını zaman gösterecek. Değişen müşteri isteklerine göre hareket eden dünyada ün yapmış firmaların sürekli büyümelerinin nedeninin yaptıkları yenilik çalışmaları olduğunu bu gün elde ettikleri başarı gösteriyor.

Ayakkabı, mobilya, takı, mücevherat tasarımlarında İtalyan modasının takip edilmesi bu konuda yaptıkları çalışmaların müşterilerce tercih edilmesinden başka bir şey değil. Bu açıdan baktığımızda bizim ülkemizdeki özellikle tekstil başta olmak üzere son yıllarda oluşturulan yeni desenler artık yabancı tüketicilerin de beğenisini kazandı. Yabancı modellerin taklidini bırakıp farklı modeller ve tasarımlar üretmeyi kendimize hedef seçersek bunu başaracağımıza inanıyorum.

Tabi bu yenilikleri yaptıktan sonra tescil edilmesi de madalyonun diğer bir yüzünü oluşturuyor. Emek, zaman ve para harcayarak elde ettiklerinizi başkalarının kolayca kullanmaması için elde edilen yeni desen, model ve tasarımların mutlaka Endüstriyel Tasarım müracaatlarının yapılarak sicile kaydı gerekli. Tasarımlarını tescil ettirenlerin bu haklarını kendilerinden izinsiz kullananları tespit ettiklerinde mahkemelerden;

1-Taklit ürünlerin üretilmesinin durdurulmasını
2-Taklit ürünlere el konulmasını
3-El konulan taklit ürünlerin kendisine verilmesini
4-Taklit ürün üretilen makinelere el konulmasını
5-Dava masraflarının taklitçiden alınmasını talep etme hakları var.

Özellikle Fikri Haklar Mahkemeleri’nin bulunduğu illerde daha etkin takiplerin yapıldığı ve taklitlerle mücadele edildiği görülüyor. Bu haklar firmaların gelecekte en çok yararlanacakları enstrümanlar olacak.

Tasarıma yatırım yapan aynı zamanda fabrikasına tevsi yatırımı yaptığını düşünmeli. Bunun aksine Ar – Ge maliyetinden tasarruf edeceğiz diye taklit ürünle zaman kaybetmeye ve mahkemelerde taklitçi durumuna düşmeye hiçbir sanayicimizin tahammülü olmamalı.

Dünya pazarlarında haklı üstünlük yakalamış ev tekstili üreticilerinin, özellikle yurt dışı fuarlarda teşhir ettikleri yeni desen ve modellerini, ayrıca ihracat yaptıkları ülkelerde de koruma altına almaları o ülkeye ihracat potansiyelini artıracak.

Kemal Yamankaradeniz

Destek Patent A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı

yamankaradeniz@turcomoney.com

YORUM YAP

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.